Magas szintű ellátás

2022.01.28. 14:10

Ünnepélyes keretek között adtak át a nyíradonyi mentőállomást

Tasó Béla polgármester köszöntőjében elmondta, Nyíradony önkormányzata a romániai Majtény községgel együtt nyújtott be pályázatot az elérhető egészségügyi szolgáltatás minőségének javítására.

Forrás: Molnár Péter

A közös program keretében a romániai partnertelepülésen négy orvosi rendelő újult meg, valamint eszközbeszerzés is történt.

Nyíradonyban a pályázati támogatás felhasználásával egy teljesen új mentőállomást építettek, mely február elsején kezdi meg működését.

A polgármester elmondta, ennek megépítésére bruttó 160 millió forint állt rendelkezésre, amelyhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Országos Mentőszolgálat közreműködésével még bruttó 95 millió forint összegű többlettámogatást biztosított. A 365 négyzetméter alapterületű mentőállomás két gépkocsiállással rendelkezik, de a pályázatban többek között eszközbeszerzésre is költhettek. Az állomás közvetlenül kapcsolódik a meglevő egészségügyi intézményhez.

– Az elkészült épület biztosítja az életmentéshez szükséges mentőgépjárműveket, valamint a személyzet számára a megfelelő körülményeket. A mentőállomás megvalósulása egy nagyon fontos előrelépést jelent Nyíradony és a térségben lévő települések egészségügyi sürgősségi ellátásában – húzta alá a Tasó Béla, továbbá hangsúlyozta, annak hasznossága emberéletekben mérhető, hiszen helyben teremti meg az azonnali orvosi beavatkozás lehetőségét a sürgős ellátást igénylő esetekben. Mindezekért megköszönte többek között Tasó László országgyűlési képviselőnek, a kormánynak, Szijjártó Péter miniszternek, valamint az OMSZ-nak a támogatásukat és segítségüket.

 

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója tudatta, Magyarországon immár 256 mentőállomással fedik le a teljes magyar lakosság ellátását. – Mindenki számára látható az az út, amin járunk. Nemcsak a mentőautóink, az állomásaink, a munkaruháink újulnak meg, hanem egy olyan útra léptünk, ami a 21. századi a mentőszolgálatot jelenti.

Mindenki biztos lehet benne, hogy a legmagasabb szintű ellátást fogja kapni nemcsak itt, Nyíradonyban, hanem a környéken is.

Ez eddig is megvolt csak egy kicsit nagyobb távolságban – szögezte le a főigazgató. Hozzátette, az új mentőállomás csak egy lépés, további fejlesztések történhetnek még Nyíradonyban, újabb mentőegységeket állíthatnak szolgálatba a közeljövőben.

Dr. Csató Gábor
Forrás: Molnár Péter

– Nem vagyok arra büszke, hogy 25 évet kellett várni arra, hogy Nyíradonyban megépüljön a mentőállomás – ezt már Tasó László, a térség országgyűlési képviselője mondta. Felidézte, milyen utat kellett eddig bejárni: 1995-ben Nyírlugoson épült meg egy mentőállomás, már akkor tárgyaltak arról, hogy itt is legyen egy, azonban ekkor nem sikerült. 2001-ben kapujában volt Nyíradony annak, hogy létrejöhessen itt is egy állomás, azonban akkor Nyírábrány miatt szorultak háttérbe.

Tasó László
Forrás: Molnár Péter

A képviselő és családja is saját bőrén tapasztalta meg, hogy emberéletekbe kerülhet az, ha nem érkezik meg időben a segítség.

Hangsúlyozta, sokan és sokat dolgoztak azért, hogy végre megépülhessen ez a mentőállomás. – A megvalósulás érdekében több alkalommal adtam hangot a kormány tagjai felé, hiszen tudom milyen, mikor meg kell várni, míg kijön a mentő. Tudjuk, ha megkezdődik a baj, az idő gyorsabban telik. Mégis azt gondoljuk, hogy van esély, ha itt van közel a segítség. Innen vinni a beteget egy magasabb szintű ellátásra teljesen más, küszködtünk ezért elég sokat – osztotta meg Tasó László, aki szintén kiemelte a külügyminiszter hathatós közbenjárását. A beszédek után a történelmi egyházak képviselői megáldották az új épületet, majd szalag átvágással ünnepélyesen is átadták az épületet a mentőszolgálat munkatársainak.

 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában