Meleg tea, pokróc, emberség

2022.01.15. 15:00

Készültségben a vörös kód idején: nem mindenki kér a segítségből

A hajléktalanszállók telítettek, de nem hagynak halálra fagyni senkit.

Teljes kapacitással üzemel a Dobozi utcai szálló

Forrás: Molnár Péter

Elrendelte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a vörös kódot az Észak- és Dél-Alföldre csütörtökön. A riasztás hétfő estig érvényes, a rendkívüli készültség minden szociális intézmény számára kötelezővé teszi a hajléktalanok befogadását. 

Debrecenben a ReFoMix Kft. teljes kapacitását kihasználva próbál segítséget nyújtani a bajbajutottaknak. 

Folyamatos készenlétben 

 

– A vörös kód nem jelent nagyobb kihívást számunkra, mivel a novembertől áprilisig tartó krízisidőszakban is 24 órás ügyeletben vagyunk. A riasztás idején igyekszünk a kifejezetten veszélyeztetett ügyfeleinket még gyakrabban látogatni. Valamint a diszpécserszolgálatunk a bentlakásos intézményekkel is tartja a kapcsolatot, így ők jelzés esetén segítenek az elhelyezésben – mondta a Naplónak Vanyó Anikó, a ReFoMix utcai szociális szolgálatának koordinátora. 

Forrás: Molnár Péter

A hajléktalanszállók férőhelyei ugyanis hetek óta telítettek. Van, akit matracon tudnak elszállásolni, de mindenkinek biztosítanak fedelet a fagyos éjszakákra. Vanyó Anikótól megtudtuk: az utcai szolgálat négy munkatársa két krízisautóval járja Debrecen két városrészét a téli hónapokban. A huszonnégy órás szolgálatban nappal a belváros és a Nagyerdő környékén keresik a bajbajutottakat, éjszaka pedig telefonos ügyelettel állnak készenlétben. 

 

Ha nem kell a segítő kéz 

 

– Előfordul, hogy valakit meg akarunk menteni a fagytól és saját magától is, ám teljesen elzárkózik a segítségtől, és nem szándékozik igénybe venni a hajléktalanszállók biztonságát. Olykor erélyesen, agresszívan küld el minket. Ilyenkor mindent megpróbálunk megtenni, hogy meggyőzzük őt. A vörös kód ideje alatt szoktunk rendőri segítséget kérni, mivel a hatóság eredményesebben tud fellépni. De néha így sem tudunk sikert elérni. Mi nem vagyunk karhatalom: sem nekünk, sem a rendőrségnek nincs felhatalmazása arra, hogy az ügyfelet akarata ellenére elvigye a helyszínről. Ha végképp nem tudunk rá hatni, akkor helyszíni ellátást biztosítunk: takarót, élelmet, meleg teát adunk a rászorulóknak. 

Forrás: Molnár Péter

Vanyó Anikó kiemelte, hálás a lakosságnak, amiért értesítik őket, ha egy nehéz helyzetbe került embert találnak. Ugyanakkor arra kér mindenkit, ha fekvő embert látnak az utcán, ne azonnal a krízisautót hívják. Érdemes először felmérni a helyzetet, mert előfordulhat, hogy nem ittas vagy hajléktalan személyről van szó, hanem olyan emberről, akinek azonnali orvosi ellátásra van szüksége az utcai szolgálat segítsége helyett. 

 

Hajnal László 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában