Helyi közélet

2022.01.14. 11:56

Japánba röpítette üzenetét a gólyákkal

Közel 15 ezer pályázó közül egy hajdúszoboszlói kisdiák, Barabás Linda rajzát beválasztotta a legjobb 100 közé az UNICEF Tokyo által támogatott JQA nemzetközi környezetvédelmi gyermekrajz-pályázat zsűrije.

Forrás: Iskola-archív

A gólya a kedvenc madara a Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tanszakos tanulójának. A 3. osztályos Linda odahaza sokszor lerajzolta már ezeket a csodálatos madarakat, és tavaly a művészeti iskolában is lehetősége nyílt rá. Egy gólyapárról készített harmonikus, gazdag színvilágú képet. Amint elmondta, a madarak békésen, türelmesen álldogálnak egy tó vizében a nádasnál, halakat keresgélnek. Tanárnője, Szoboszlainé Kádár Anikó több szempontot, a pályázati témát, az alkotás színvilágát, a kis alkotó korának megfelelő sajátosságot mérlegelve döntötte el tavaly májusban, hogy elküldik Japánba az olajpasztell-akvarell képet.

 

A japánok híres precizitása szerint a zsűri most is alapos munkát végzett, így ez év januárjában, a napokban érkezett meg a sikerről az értesítés, a dicsérő oklevél és egy katalógus, melyben kontinensenként szerepel a száz legjobbnak értékelt pályázó neve és alkotásának fotója. A 21 éves múltú, híres japán nemzetközi rajzversenyre legutóbb 80 országból 14 689 pályamunka érkezett. A környezetvédelem központi kérdés napjainkban, jó érzés hallgatni, hogy egy kilencéves gyermek milyen komolysággal beszél róla. Barabás Linda tisztában van azzal, hogy óvnunk kell az élővilágot, mint mondta, rajzával azt üzeni, ne vágjuk ki a fákat, ne lőjük le az állatokat, vigyázzunk a természetre.

 

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában