Kóstoló

2022.01.31. 15:27

Az éléskamra legjavát kínálgatták a helyiek

Kilenc kategóriában hatvanöt termék sorakozott az asztalokon a Népi Ízek Versenyén.

Forrás: B. Kiss Andrea

Múlt szombaton tizenharmadik alkalommal mérethették meg házi termékeiket a csökmőiek a Faluházban. Az ínyencségeket hattagú szakmai zsűri kóstolta és értékelte. Befőttekből nem volt hiány: körte, őszibarack, birs, kökény és szilva is versenyzett; míg lekvárok közül szilva, csipkebogyó, birsalma, csokis szilva, meggy és sárgabarack volt terítéken. Akadt zöldparadicsom, csípős csalamádé, uborka és céklasavanyúság, míg szilva, barack, eper, alma és kajszi már pálinkásüvegekben sorakozott a zsűri előtt.


Végül együtt kóstoltak


Sokan büszkén kínáltak házi kolbászt és szalámit, de ízletes sós és édes tésztákat is feltálaltak a versenyzők. Volt túrós bukta, csőröge, mandulás szelet, ostoros kalács, diós sütemény, lekváros lepény, gyümölcstorta, kakaós csiga és almás lepény. Ízletesnek bizonyultak a pogácsák, a sajtos tallér és a vajas kifli. Azokat a termékeket, amiket nem lehetett besorolni valamelyik kategóriába, a különlegességek közé kerültek. Ilyen volt például a zöldparadicsom-lekvár, almás bodzadzsem, és az a bon-bon különlegesség, ami igazán kuriózumnak számított. Italkülönlegességek között akadt akácvirágszörp, százszázalékos házi almalé, meggybor, birslikőr és zöldfenyő likőr. A nyertesek átvehették értékes díjaikat, majd minden jelenlévő együtt kóstolgatott és beszélgetett a gasztronómiai eseményen.


B. Kiss Andrea
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában