Vízszentelés

2022.01.06. 16:13

A megszentelt víz ereje

Körösszegapátin Sorin Muresanu ortodox tisztelendő celebrálta a misét.

Forrás: Vmirjáncki József

A karácsonyi ünnepkör január 6-án véget ért. Az ortodoxoknál ez a vízszentelés ünnepe. Az egy évvel ezelőtt megszentelt víz már elfogyott, mert azt elsősorban a betegeknek adják, de tesznek az állatok ívóvizébe is belőle, mert hitük szerint megvédi az élőlényeket a betegségektől. Az pedig napjainkban nagyon is fontos.  

Vízkereszt napján Sorin Muresanu ortodox tisztelendő által celebrált misén megszentelte a vizet, majd a templomot és a híveket is.

Hagyomány, hogy utóbbiak a magukkal hozott edényeket, flokonokat megtöltik szenteltvízzel és azt magukkal hazaviszik. Tapasztalatuk szerint a megszentelt víz még egy év múlva is megtartja minőségét, nem romlik meg és iható marad. A megmaradt szentelt víz a templomban marad, bárki bármikor vihet belőle. Az év során a pap keresztelésre használja, épületeket szentel fel vele, hogy megvédje azokat a természet különböző csapásaitól.

Forrás: Vmirjáncki József

Többen fenntartással olvassák a templomi vízszentelés eseményeit. A templomi hívek vallják, hogy a megszentelt folyadék hatással van az emberek életére, hitére, mindennapi cselekedeteire, de csak abban az esetben, ha hisznek benne.  


Vmirjáncki József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában