Elismert a gyermekvédelem

2021.12.16. 21:05

Több mint ötszáz nevelőszülő dolgozik Hajdú-Biharban

Rácz Róbert: a kormány teljes értékű családként kezeli a nevelőszülőket és a velük élő gyerekeket.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A nevelőszülői hálózatban dolgozók, illetve a gyermekotthoni munkatársak bére átlagosan 20 százalékkal növekedik januártól. Hajdú-Bihar megyében jelenleg 1800 gyermek vagy fiatal felnőtt él, akik állami gondozásban nevelkednek, kétharmaduk nevelőszülői hálózatban, egyharmaduk lakás- és gyermekotthonokban – tudatta nemrég Rácz Róbert kormánymegbízott. A Napló a politikust a gyermekvédelmi dolgozók béremelésével kapcsolatban kérdezte. 

Hajdú-Bihar megyében kedvezőbbek az adatok, mint országos szinten, mivel itt a 12 év alatti gyerekek 90 százaléka él nevelőszülői hálózatban, s ez nagyon magas szám

 – összegzett.

 

Megbecsült foglalkozás

 

A juttatásemelés a lakásotthonban dolgozóknak is jár, legyen szó nevelőről, gondozóról, pszichológusról vagy gyógypedagógusról. Elmondta, hogy 

Hajdú-Bihar megyében jelenleg ötszázötven nevelőszülő dolgozik, számuk évek óta folyamatosan növekedik, hivatásuk mára az állam által megbecsült, elismert foglalkozás lett, családként nevelik a gyerekeket. 

– A kormány teljes értékű családként tekinti a nevelőszülők által gondozott gyerekekkel együtt élő közösségeket. Ezeknek a hálózatoknak a gazdái a társadalmi szerepvállalásban is tevékenyen jelenlévő egyházak – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra is, hogy a gyermekvédelmi intézményrendszer, a lakásotthonok és a nevelőszülői hálózat kapcsán az állam segítséget hívott maga mellé az elmúlt évtizedekben, ezért a megyében a görögkatolikus és a református egyház, a magyar pünkösdi egyház és a baptisták működtetnek nevelőszülői hálózatot. – Amikor ez a folyamat elindult, még nem volt biztos, mára azonban világossá vált, hogy a kormány felismerése helyes volt, hogy együttműködött az egyházakkal, amelyek mára átvállalták az állam intézményfenntartó szerepét – fejtette ki, majd úgy fogalmazott: látni és láttatni kell ezeket a világokat, mivel hétköznapi emberek dolgoznak benne, de nagyon fontos szerepet vállalnak a társadalmunkban. 

 

SZD 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában