jelez a lakosság

2021.12.05. 16:08

Szemléletformálással törekednek az illegális hulladéklerakás megelőzésére

A Hortobágyi Nemzeti Park területein is jellemzőek az illegálisan elhelyezett hulladékok.

20211117 Ecseg Illegális szemétlerakatok Ecsegen Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap NMH

Fotó: MW-archív

Napjaink hangsúlyosabb problémái közé tartozik az illegális hulladéklerakók kialakulása, amelyek felszámolásával évről évre megküzdenek az önkormányzatok és az állami vagyonkezelők hol saját költségen, hol pályázati forrás segítségével.

– A hulladék észlelésének több módja van. Egyrészt természetvédelmi őr kollégáink illetékességi területükön saját maguk összegyűjtik az általuk felfedezett, kisebb mennyiségű hulladékot. Másrészt gyakran érkezik lakossági bejelentés az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kifejlesztett és üzemeltetett, Hulladékradar elnevezésű applikáción keresztül, de az is előfordul, hogy vadásztársaságok és polgárőri értesítések alapján intézkedünk – tájékoztatott lapunk megkeresésére Lövei-Kalmár Katalin, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) kommunikációért felelős munkatársa.

Mint kifejtette, az egy teherautó-platónyinál nagyobb mennyiségnél szervezetten végzik az eltakarítást. Tavaly két alkalommal volt ilyen akciójuk, míg idén csak egyszer, november közepén, amikor is öt köbméter illegálisan elhelyezett kommunális hulladékot szállítottak el a Derecske melletti Nagy-Laposról.

– Igazgatóságunk költségvetésében külön nem áll rendelkezésre erre a célra elkülönített fedezet. A költségek szinte minden esetben a HNPI-t terhelik, ami minden évben jelentős kiadást jelent – emelte ki a szakember. Egyúttal jelezte: a hatályos jogszabályok szerint az ellenkező bizonyításáig a terület tulajdonosa felel az elhagyott hulladék felszámolásáért, amennyiben annak valódi elhelyezője ismeretlen. Állami területnél ez a vagyonkezelő feladata.

– A legeredményesebb védekezési módszer a mechanikai akadály létesítése, mint például a sorompó és tájékoztató táblák kihelyezése, illetve a kamerával történő megfigyelés, figyelemfelhívó táblával. Ezen eszközök beszerzése is költségigényes, ezért talán a szükségesnél kevesebb ismert illegális hulladéklerakó helyszínen van ilyen telepítve – emelte ki Lövei-Kalmár Katalin.

Hozzátette, a megelőzésre szemléletformálással törekszenek. Szívesen fogadnak minden olyan együttműködési javaslatot, mely a hulladékmentes környezetet támogatja. – Egyre jellemzőbb, hogy különböző szervezetektől, magánemberektől kapunk értesítést hulladékról. Megfigyelhető tehát, hogy a lakosság jelentős része egyre érzékenyebb a téma iránt, így a hasonló esetek megelőzésében a társadalmi összefogásnak jelentős szerepe lehet a későbbiekben is – hangsúlyozta.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában