Karácsony az Állatkertben

2021.12.27. 13:00

Megtudtuk, milyen kihívások elé állítják az állatkertet a fagyos hónapok

Fotó: Czinege Melinda

Látványetetéssel is várta az érdeklődőket a Debreceni Állatkert hétfőn. Az eseményen megtartották az állatokat örökbefogadók „nevelőszülői értekezletét”, és együtt készíthették a majmok kedvenc csemegéjét, a majomkenyeret. Valamint bemutatták a támogatásból megvalósult kifutófejlesztéseket is.

 

– Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt összesen 120 napig zárva tartott az állatkert, több szempontból is jelentős eredményeket ért el a park, főként a tenyésztés és az infrastrukturális fejlesztések tekintetében. Az állatkert jelenleg 193 faj 900 példányát tudja ellátni. Sokan közülük kritikusan veszélyeztetettek, vagy fajmegmentési programban szerepelnek. Emellett a közműrendszer felújítása is folyamatos feladatot jelentett – mondta dr. Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója a rendezvény megnyitóján.

 

 

Mi várható a közeljövőben?

 

A jövő terveivel kapcsolatban az igazgató elmondta, 2022 tavaszán várhatóan egy tengerimalac-várost is átadnak. A közönségkedvencnek szánt látványosság a Nyuszifalva mintájára a kert népszerűségi faktorát növeli majd. Emellett az Európában mindössze húsz állatkertben megtalálható okapi befogadását is előkészítik. Az erdei zsiráf tartása természetvédelmi fontosságú kihívást jelent, mivel veszélyeztetett besorolású egyedről van szó.

 

Téli hónapok az állatkertben

 

A Hajdú-bihari Napló azon kérdésére, hogy milyen kihívást jelent az állatkert számára a téli időszak, Nagy Gergely Sándor így válaszolt:

 

– Ebben az évben sikerült a fűtésrendszerünket teljes mértékben megújítanunk. A tizenhét gázkazán lecserélése takarékossági és üzembiztonsági szempontból is szerencsés előrelépés. Az állatkert területén tíz állattartóhely igényel folyamatos fűtést, a gáztüzelés mellett cserépkályhával és villamosenergiával biztosítjuk a meleget a magasabb hőmérséklethez szokott állatok számára. A téli időszakban egy készenléti rendszert működtetünk, a villanyszerelő, a víz- gáz- fűtésszerelő kollégák 24 órás ügyeletben tartják karban az intézményt. A fűtés mellett az önitató rendszerek és a fűtött itatók kiegyensúlyozott működését is szabályozni kell. Valamint a takarmányozással kapcsolatban is komoly előírásoknak kell megfelelni, mivel minden állat különböző kondicionálási feltételeket igényel – mondta.

Fotó: Czinege Melinda

 

Nemes segítség az emberektől

 

Az ügyvezető kiemelte, a hideg hónapokra való felkészülés költségekben is jelentős, mivel a park látogatottsága ilyenkor visszaesik. A gazdaságos működtetés mellett az állatkert támogatói is hozzájárulnak az állatok megfelelő fenntartásához. Nagy Gergely Sándor örömmel adott hírt arról, hogy ebben az évben sikerült a főtámogatói kört bővíteni. Több nagyvállalattal stratégiai megállapodást kötöttek, az így felajánlott élelmiszerekkel a cégek hozzájárultak a takarmányozás költségeinek a megtakarításához. Emellett a magánszemélyek felajánlásai és az örökbefogadásból származó bevételek is sokat segítenek abban, hogy az állatok a lehető legnagyobb jólétben érezhessék magukat. Az igazgató elmondta, az állatkertet jelenleg 120 aktív örökbefogadó támogatja. Szerinte a folyamatosan növekvő adományozói létszám hűen tükrözi a felelős gondolkozást és a magyar emberek állatszeretetét.

HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában