Közös jótettek

2021.12.23. 12:28

Idén karácsonykor több mint 1500 segélycsomaggal segített a megyei Vöröskereszt

Az adományt nélkülöző nagycsaládosok, kisjövedelmű nyugdíjasok, egyedülálló, beteg emberek kapták az ünnep előtt.

Fotó: Magyar Vöröskereszt

 A csomagok elsősorban tartós élelmiszert, tisztító és tisztálkodási szereket tartalmaztak – tudatta a szervezet. Megyénkben december három hétvégéjén 12 üzletben összesen 4 ezer 862 kilogramm, zömmel tartós élelmiszert gyűjtött össze a szervezet.

 

A vásárlók által a gyűjtőkosarakba rakott termékek mellett az Agrárkamara Magyarok Kenyere programjában idén összesen 3 tonna lisztet adott a megyei Vöröskereszt adományozási céljaira. Egy cégcsoport felajánlásából 500 darab 5 kilogrammos élelmiszercsomag jutott a megyébe. Görbeházán 8 vállalkozó – az Angyalok csoport – kezdeményezett gyűjtést a Vöröskereszttel, és a község kilenc daganatos betegének karácsony előtt gyümölcsöt és tartós élelmiszert adtak. A Rock Suli több, mint 50 kilogramm tartós élelmiszert és ép, jó minőségű játékot, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Egészségügyi Bizottsága pedig közel 100 tábla csokoládét vitt a szervezet debreceni irodájába.

 

– 2020-ban komoly kihívás elé állította a járványhelyzet a szeretetakció szervezőit – idézte fel Piros Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének kommunikációs referense. – Nőtt a segítségre szorulók köre, csökkent a lakosság adakozási kedve, kevesebb üzlet nyithatta meg kapuját a gyűjtéseknek és egyéb korlátozásokkal is számolni kellett. A helyszínen segítő önkéntesek beszervezése is nehezebb volt, hiszen az ilyenkor lelkesen segítő 60-65-70 éves korosztályt óvták, és nem kérték fel a részvételre. Mégis: a helyzethez képest a gyűjtések – az abszolút adatokat nézve – elfogadhatóak voltak, megközelítették az egy évvel korábbi eredményt. Akadtak gyűjtőhelyek, melyeken többet is adtak a korábbinál a vásárlók. Bebizonyosodott, hogy megyénkben az emberek akkor is segítenek társaikon, amikor maguknak is nehéz, és nagy szorongással tekintenek a jövőjükre – mondta.

Fotó: Magyar Vöröskereszt

– Idén azonban szerencsére elmondhatjuk, hogy a korábbi éveknek megfelelő nagyságrendű adomány jött össze. Megyénkben két áruházlánc üzleteiben és egy nagyáruházban vártuk az adományokat. Az egyik lánc boltjaiban 2020-ban  először gyűjtöttünk, talán emiatt mintha idegenkedtek volna a betérők és volt ott kevés adomány, idén azonban meglepetésünkre a tavalyi háromszoros mennyisége jött össze – mondta el a kommunikációs referens.

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a két ünnep között jellemzően megcsappan a véradók száma, hiszen sokan otthon maradnak vagy elutaznak, így a szervezett véradásokon kevesebben jelennek meg. Ugyanakkor a vér most is létfontosságú, már csak azért is, mert van olyan vérkészítmény, mely mindössze 5 napig tárolható. – Ezen a héten minden hétköznap várjuk a donorokat a Debreceni Regionális Vérellátó Központban, valamint kedden Hajdúnánáson, és szerdán Hajdúszoboszlón is lesz véradás – tudatta Piros Éva.

 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában