Emlékkő

2021.12.29. 13:38

Díszkő és fa őrzi Rákosi Endre emlékét Püspökladányban

Szülész-nőgyógyászként sokat tett a helyiekért.

Forrás: Kiss Annamarie

A város idén elhunyt szülész-nőgyógyász főorvosának emlékére avattak emlékkövet a püspökladányi rendelőintézet kertjében, szerdán. – Ezzel az emlékkővel önkormányzatunk Dr. Rákosi Endre aranydiplomás szülész-nőgyógyász főorvosnak kíván emléket állítani, annak a közel öt évtizedes munkásságnak, amely Püspökladány városához és a benne élő emberekhez kötötte – kezdte ünnepi beszédét Vadász Ferenc alpolgármester.


Hozzátette, a mai átadót követően a rendelőintézet kertje emlékhelyként is fogadja majd a lakosságot.


Mint felidézte, a Fidesz önkormányzati képviselőcsoportjának javaslata alapján a képviselő-testület 2020 októberében Dr. Rákosi Endrének Díszpolgári címet adományozott, amely kitüntetést ünnepélyes keretek között, családja, kollégái, barátai jelenlétében adták át számára. – Akkor még senki nem gondolhatott arra a váratlan és tragikus fordulatra, amely egy szempillantás alatt, ez évben következett be – tette hozzá utalva arra, hogy a főorvos az idei évben hunyt el.


Az alpolgármester beszédében elmondta, az emlékkő Győrfi Lajos és Győrfi Ádám szobrászművészek felajánlása és alkotása.


– Szeretném felhívni kedves figyelmüket a kőre vésett idézetre, amelyet főorvos úr a tőle megszokott könnyedséggel és természetességgel többször emlegetett: „Szeretem a várost és a lakosokat” – emelte ki emlékezőbeszéde végén Vadász Ferenc.


Rákosi Endre 1941-ben született Berettyóújfaluban. A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd az orvostudományi egyetemen szerzett diplomát 1966-ban. Szakvizsgáját 1971-ben tette le. A püspökladányi szülőotthonban dolgozott egy éven keresztül 1972-től, majd a rendelőintézetbe került át. 1996-tól nevezték ki az egészségügyi intézmény élére, amely nem csak a püspökladányi lakosokat, de a bárándi, földesi, sárrétudvari és szerepi betegeket is ellátta. 2020-ban Püspökladány képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott számára. A rendelőintézet kertjében egy fa és egy díszkő őrzi emlékét.


BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában