Növekedik az állomány

2021.12.15. 07:02

„Bébibumm” várható a Hortobágyon

Közel 800 újszülött szarvasmarhára számítanak december és március között.

Forrás: MW-archív

A Hortobágyi Nonprofit Kft. hat tehéngulyájában november végén megszületett az idei ellési szezon első „pirók” bocija, akit azóta már 17-en követtek – tájékoztatta a cég a Cívishírt. A 150-170 tehenet számláló gulyákban áprilisig gulyánként 130-150 borjú születésére számítanak. A nonprofit kft.-nél a december és március közötti ellési időszakban összesen csaknem 800 borjú jön majd világra. A gulyákat novemberben kisebb csoportokra osztva istállózták be, így a gulyások gondosabb felügyeletet tudnak biztosítani a borjak számára. Különös odafigyelést igényelnek az először ellő üszők, amelyek tavasszal azt követően kerültek a tehéngulyákba, hogy betöltötték a hároméves korukat. A szürke marha egyébként híres kiváló anyai ösztönéről és borjúnevelő képességéről, ezért a cégnél bíznak benne, hogy az újdonsült „anyukák” is gondosan őrzik és szoptatják majd kicsinyeiket. 

 

Az áprilisi kihajtáskor a borjak a tehenekkel együtt mennek ki a legelőre, március és július között pedig a bikák is a gulyákban lesznek, így biztosítva a következő évi szaporulatot. Egészen szeptemberig a legelőn maradnak az anyjukkal, 8-9 hónapos korukban pedig leválasztják őket, majd elkezdődik a válogatás a származásuk, egyedi súlyuk és a fajtában mérvadó küllemi jellemzőik alapján. A legígéretesebb, körülbelül 100 üszőt a nonprofit kft. saját állományában, egy külön gulyában nevelik fel, hogy aztán hároméves korukban a tehéngulyákba visszakerülve természetes fedeztetés után megkezdjék „tehénéletüket”. 

 

A bikaborjak közül az országos tenyésztési igények szerint 50-100 egyedet nevelnek fel, amelyek közül aztán háromévesen a legjobb 20-30 kap tenyészbika-minősítést. Egy részüket hizlalják, ezek a szürkék a következő évi ivartalanítás után legelőn, úgynevezett tinógulyákban élnek. Igény szerint idén ősszel még tenyésztési vagy hizlalási célra értékesítenek közülük, mintegy 300 darabot pedig választás után levágnak. A szerkesztőségünk kérdéseire küldött válaszban hangsúlyozzák: a borjak egész életükben ökológiai minősítésű területről származó takarmányt esznek, és ilyen legelőn legelnek, így a húsuk az egyik legbiztonságosabb és legtáplálóbb állati eredetű élelmiszer. Magyarországon jelenleg 14 ezer magyar szürke tehén van, ennek nagyjából a fele törzskönyvezett, a másik fele pedig tisztavérű árutermelő vagy keresztezett állomány. A Hortobágyi Nonprofit Kft. teheneinek 98 százaléka törzskönyvezett, ez a legnagyobb létszámú és tenyésztési jelentőségű állomány Magyarországon. 

 

Takács Tibor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában