Ez nem Afrika!

2021.11.24. 16:34

Vadiúj szafariautóból élvezhetjük a hortobágyi panorámát

Sportüléses járgányból figyelhetjük meg a vadlovakat és a rekonstruált őstulkokat.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Eddig is különleges élményben részesülhettek azok, akik a Hortobágyi Nemzeti Park területén található Hortobágyi Vadaspark szafari programján vettek részt, azonban most egy új szafariautóval bővült a szolgáltatás. A fejlesztés összesen 15 millió forintból valósult meg, amelyből 12 millió forintot a magyar kormány, a fennmaradó 3 millió forintot pedig a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága biztosított – olvasható az Aktív Magyarország program honlapján.

A szafariról legtöbbeknek Afrika szavannái villannak be, pedig ennél sokkal közelebb, a Hortobágy szikes pusztáin is hasonló élményben lehet részünk. A civilizáció térhódítása előtt a Hortobágy területén nagy létszámban éltek legelő patások, mint az őstulok vagy a vadlovak. E nagyvadak leszármazottait tekinthetik meg testközelből azok, akik részt vesznek a Hortobágyi Vadaspark szafari programján. Az érdeklődőket egy kisebb időutazás várja, amely során megismerkedhetnek a területre jellemző élőhely-típusokkal, valamint azok állat- és növényvilágával. A körülbelül 25-30 perces túra egy nyitott szafari terepjáróval történik a vadaspark gyalogos zónáján kívül eső, úgynevezett Nagylegelő bejárásával egy szakvezető kíséretében.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

– A vadaspark természetközeli programokat kínál, amelyek által valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget. Az új szafariautó pedig amellett, hogy egyedi élményt nyújt, növeli a látogatók komfortérzetét is – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón.

A nemzeti park szafari programja eddig egy több mint húszéves, speciálisan átalakított Land Rover terepjáróval történt, amely nyolc utas szállítására volt alkalmas. Ezt váltotta az új, Toyota Hilux Single Cab típusú gépjármű, amelyet átalakítottak: eltávolították a platóját, hogy egy speciális bukórendszerből álló felépítményt építhessenek rá. Az így kialakított utastérbe a látogatók maximális biztonsága érdekében hét darab speciális biztonsági sportülést rögzítettek, négypontos biztonsági övvel. A vendégtér az eső- és fényvédelem érdekében ponyvaborítást kapott. A szakvezetést audio hangrendszer segíti vezeték nélküli mikrofonokkal és hangszórókkal, így a tájékoztatás nem egyirányú, az utasok kérdéseket tehetnek fel. Az új autó benzinüzemű, így az sokkal alkalmasabb a terepviszonyokhoz és a tervezett igénybevételez. Az igazgatóság távlati tervei között szerepel a szafari program kapacitásának bővítése egy tisztán elektromos, hasonlóan átalakított szafaribusz beszerzésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában