fontos mérföldkő

2021.11.22. 17:42

Többéves fejlesztés ért célba: már a világ bármely pontjáról látogatható a Debreceni Zsidó Temető

Az 1841 óta folyamatosan működő Debreceni Zsidó Temetőben csaknem nyolcezer sírt sikerült azonosítani, adataikat térinformatikai adatbázisban feldolgozni és a világ bármely pontjáról hozzáférhetővé tenni, hat-hét éves kutatómunka és fejlesztés eredményeképpen.

Fotó: Czinege Melinda

Az adatbázis nyilvános elérésére szolgáló honlapot és mobilalkalmazást hétfőn mutatták be a Régi Városháza nagytanácstermében. A fejlesztésnek köszönhetően – mint az Mazsu Jánosnak, a Debreceni Értéktár Bizottság elnökének a beszámolójából kiderült –

a sírkert információinak vizuális megjelenítése segítségével virtuális látogatást lehet tenni, egyedi keresést folytatni, s négy kategóriában külön lehet listázni az elhunytak egy-egy csoportjának adatait. Ekképp kezelhetjük a néhai rabbik lajstromát, a zsidó kiválóságokét (azokét, akik kiemelkedő szerepet játszottak Debrecen fejlődésében, s ezért kiérdemelték a város megbecsülését); a hősi halottakéit, valamint a holokauszt debreceni áldozatainak információit.

Mazsu János tájékoztatása szerint van még körülbelül háromszáz sírhely, melyeknek a jelölése annyira elkopott, hogy nem lehetséges az azonosításuk, vagy további, más jellegű kutatásokat igényel. A rendszer mindemellett tartalmazza annak a tíz sírnak az információit is, melyek a Debreceni Zsidó Temetőben a Nemzeti Sírkert részévé váltak.

Mint kiderült, a térinformatikai adatbázis fontos vizuális lehetősége, hogy térképről is lehet keresni, illetve bejárható az adott sír környéke.

Mazsu János szavai szerint az adatbázis egyik további fejlesztési lehetősége a további információk felkutatása, a másik pedig az, hogy angolul és héberül is elérhetővé akarják tenni a rendszert.

A temetőről részletes történeti összefoglalót is olvashatnak a fejlesztésben jelentős szerepet vállaló Papp József helytörténeti kutató tollából.

Az egységes, szakmailag ellenőrzött temetői adatbázis és a térinformatika (GIS) közzétételéül szolgáló honlap és mobilapplikáció a kezdeményező „Életminőség” Segélyező, Felvilágosító és Megelőző Alapítvány, az Őrváros Közalapítvány és a Debreceni Zsidó Hitközség példamutató együttműködéséből született meg. Puskás István alpolgármester egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a bemutatott fejlesztés három fő szempont miatt igen fontos. Egyfelől amiatt, hogy a cívisvárosban a kultúra és a digitalizáció kapcsolatában újabb jelentős lépést képvisel. Másfelől Debrecen egyik értéke a városban levő felekezetek együttélése és együttműködése, melyben a kultúrának nagy szerepe van, s mintaszerű az a jó gyakorlat is, ahogyan a városi intézmények és a Debreceni Zsidó Hitközség közösen munkálkodik – mindezek jegyében fogant a most bemutatott kezdeményezés is.

Harmadrészt pedig Debrecenben szintúgy mintaszerűnek mondható a kegyeleti örökség ápolása, a már velünk nem lévő polgártársak emlékezetének, az emlékeknek helyet adó kegyeleti helyszíneknek a gondozása, ápolása – világított rá az alpolgármester.

A zsidó vallási törvények és szokások szerint a temető nagyon fontos a zsidó emberek életében, kötelesség és jótétemény, ha egy temetőről gondoskodunk, és olyan állapotba hozzuk, hogy mások is látogathassák

– ismertette Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. Vallási hagyományaik szerint a sírhely örök érték, s az elnök szavai szerint meg is tesznek mindent, hogy a Monostorpályi úti temető látogatható állapotban legyen. Az emlékek ápolásában nagy segítség nekik a most bemutatott alkalmazás, hiszen így a temetői nyilvántartás mindenki számára naprakészen elérhető. Az elnök tájékoztatása szerint nagyon sokan látogatnak Debrecenbe elhunyt rokonaik emléke nyomában, Izraelből és az Egyesült Államokból is.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában