Dorkász Szolgálat Alapítvány

2021.11.24. 11:22

Szebbé tehetjük a rászorulók karácsonyát egy-egy kék vödörrel

A remények szerint akár 2-3 ezer tároló is megtelhet élelmiszerrel Debrecenben.

Fotó: Kiss Annamarie

A Dorkász Szolgálat Alapítvány december 18-ig ismét tartós élelmiszert gyűjt – hangzott el az akció indulásával egybekötött sajtótájékoztatón, szerdán. A Dorkász ezzel tizenkettedik alkalommal kezd ilyen formán gyűjtésbe a rászorulókért. A szolgálat 35 településen van jelen, ahol nehéz helyzetben élő nagycsaládosoknak, valamint időseknek segítenek az élelmiszerek, illetve a kék vödrök által. Az eseményen Kiss Ábel Lukács, a Dorkász igazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy ilyen széles körű összefogást tapasztalhatnak évről-évre.

Kiss Ábel Lukács | Fotó: Kiss Annamarie

Hozzátette, idén már nemcsak a hagyományos úton történő gyűjtésre, de az online, érintésmentes módon való adakozásra is lehetőség nyílik.

– Tipikusan, helyi gyülekezeteken keresztül érnek célba a kék vödrökbe gyűjtött adományok – emelte ki Kiss Ábel Lukács, a Dorkász Szolgálat igazgatója, hozzátéve, a gyűjtésben nagy segítséget nyújtanak mára a vállalati világ szereplői is. – Több szinten összefognak cégek Debrecenből, és az ország más részeiről is, sőt nemzetközi vállalatokról is beszélhetünk. De ugyanúgy az intézmények, iskolák szerepe is kiemelendő, akik önkéntes munkával segítik a szervezetést, és maguk is töltik a vödröket – hangsúlyozta az igazgató.

Fotó: Kiss Annamarie

Kissné Nyéki Éva, a Debrecen Business Service Centers Roundtable (BSC Kerekasztal) projekt menedzsere az eseményen elmondta, a kerekasztal tagvállalatai évek óta, változatos módon igyekeznek a rászorulókat, szükségben lévőket segíteni és támogatni. – Fontosnak tartjuk, hogy az együttműködés keretein belül a munkavállalók mellett a célcsoportunkba tartozó egyetemista és középiskolás korosztályt is minél több fórumon, és minél változatosabb módon érzékenyítsük a témával kapcsolatban. Szeretnénk jó példával elöl járni, és lehetőséget teremteni, hogy a fiatalok részt vegyenek ilyen gyűjtési programokban, ezáltal igyekezve a gondolkodásukon is alakítani – fejtette ki Kissné Nyéki Éva, hozzátéve, örömmel csatlakoztak az alapítvány kék vödör kampányához.

Kissné Nyéki Éva | Fotó: Kiss Annamarie

Egy lépéssel előrébb

Bertha Zoltán, a Református Kollégium Dóczy Gedeon gimnáziumának lelkipásztora gyülekezete által már évekkel ezelőtt megismerkedett a Dorkász Szolgálat munkájával, és a kék vödör akció keretein belül többször részt vett a gyűjtésben. – A fiatalokon látni, fontos számukra, hogy találjanak egy olyan szolgálatot, amelyben összeér a test és a lélek. A mai világot ugyanis súlyos értékválság jellemzi, így ez a kettő az életükben sokszor szétválik. Az anyagi, testi érték előtérbe kerül, a lelki pedig háttérbe szorul. Ezért is jó, hogy ilyen jótékonysági akciók léteznek, ahol szépen összeér a kettő. Teszünk valamit, cselekszünk, kérünk, továbbadunk, részt veszünk benne, miközben a lelki üzenet is előtérbe kerül, az, hogy olyanoknak segítünk, akik valóban rászorulnak, akiknek ezáltal valóban ünneppé tehetjük az ünnepet, Jézus Krisztus nevében – mondta.

Bertha Zoltán | Fotó: Kiss Annamarie

Szanyi György, a Hajdúsámsoni Református Egyházközség lelkipásztora kifejtette, hálásak azért, hogy a hajdúsámsoni gyülekezettel évek óta részt tudnak venni a Dorkász ezen akciójában. – Idén úgy döntöttünk, egy lépéssel előrébb megyünk: nemcsak megtöltjük a kék vödröket, de szétnézve magunk környezetében, meg is látogatjuk a rászorulókat, és eljuttatjuk hozzájuk a azokat. Ez azért is fontos, hogy ne csak általánosságban beszéljünk a rászorulókról, hanem személyes élmény is kialakuljon bennünk, hiszen sokan úgy élik le az életüket, hogy nem találkoznak szegénységgel, hiába van a szomszédságukban – emelte ki Szanyi György, aki más gyülekezeteket is a segítségnyújtásra buzdít.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában