városi körkép

2021.11.26. 20:00

Nem szédültünk meg az akcióktól: csendesre sikerült a debreceni Black Friday

Úgy tűnik, lassan véget ér az akcióünnep szó szerint is legsötétebb időszaka.

People walk in front of a showcase with a "Black Friday" logo on a banner in Ajaccio, on the French Mediterranean island of Corsica, on November 29, 2019 . (Photo by PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP)

Fotó: illusztráció, Pascal Pochard-Casabianca / AFP

Nem is csak a péntek; szinte az egész november feketébe öltözött az eredetileg egynapos kereskedelmi akciónap, a Black Friday népszerűsége miatt.

A tévében gyakran látható amerikai tömeghisztéria helyett azonban néhány elszánt leárazásvadászt talált csak a Napló, amikor a témában körútra indult.

Több debreceni áruházba betérve örömmel összegeztük, hogy az adok-kapok helyett adok-veszekké szelídült a fekete péntek. Az a nap, ami legcsúfosabb fénykorában görbe tükröt állított az egész társadalom elé, melynek szélsőséges tagjai szemhunyás nélkül váltották akciós kuponná az egyetemes emberi méltóságot az utolsó darab leértékelt plazmatévéért.

Az eladók és vásárlók válaszaiból kiderült, hogy akár a tanszervásár vagy a karácsonyi ajándékok beszerzése, a Black Friday is szinte teljes egészében az online térbe költözött, igaz, az internetes hirdetéseket olvasva valószínűtlen termékekkel is bővült a kínálat. Az árengedmények örömünnepén akciós zártkerti ingatlanra, sőt jutányos áron plasztikai műtétre is szert tehet a szemfüles vásárló.

Kérdésünkre többen megosztották, hogy a tavaly elmaradt debreceni adventi vásárra tartogatják a pénzüket, míg mások már a kijárási korlátozások idején megvettek mindent, amire szükségük lehet az akkor akciót hirdető áruházakból, sokan ugyanis a mozi és a konditermek bezárása idején jobb híján hobbivásárlásra adták a fejüket.

A Black Friday a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23. és 29. közé esik. Magyarországon első alkalommal 2014. november 28-án tartották meg a kiskereskedelemben az akciót, amelyen a kezdeti elvek szerint átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak. Az utóbbi napokban viszont több gazdasági portál írt arról, hogy ezeken a napokon az árak gyakran magasabbak, mint máskor, amit a szakemberek a járványhelyzet miatt bekövetkezett áringadozással indokolnak.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában