nem lesz olcsó

2021.11.14. 07:00

Húsba vágó áremelések: jelentős drágulás jöhet a boltokban

A húsok tekintetében óriási növekedésre kell számítani az elkövetkezendő hónapokban.

20210325 Rábapordány Húsáru áremelkedés, A húsvéti sonka még nem lesz drágább, Képen: Mészáros Sándor hentes Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: MW-archív

Hazánkban kitartóan dolgoznak a sertéstenyésztők, ám nem látni a fényt az alagút végén; minden egyes felnevelt sertésen 5–10 ezer forintot veszítenek – áll a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének a Naplóhoz eljuttatott közleményében. Mint a dokumentum kifejti, a takarmányárak mellett az energia, a gyógyszerek és egyéb input anyagok árai, valamint a munkabér költsége is soha nem látott magasságba emelkedtek. Mindeközben a felvásárlási árak fél év alatt 20 százalékot csökkentek, s a fogyasztói árak alig változtak. A kereskedelem fölözi le a hasznot, a termelők pedig közben tönkremennek. Lapunk hajdú-bihari hústermelőket kérdezett, akik egyöntetűen állították:

a következő hónapokban brutálisan megemelkedik a hús ára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) publikációja szerint 2021 októberében a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal növekedett.

Ezen belül az étolajé 30,4, a margariné 18,8, a liszté 12,5, a munkahelyi étkezésé 10,1, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1, a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett.

Bárány László, a Master Good-cégcsoport tulajdonosa a baromfi-termékpályát képviselve a szárnyasok drágulásáról beszélt a Naplónak.

Bárány László | Fotó: Napló-archív

– Kijelenthetjük, a baromfihús előállításához igencsak sok energiára és munkaerőre van szükség. Napjainkban az energiahordozók ára az egekbe tart, a munkabér költsége január 1-jétől 20 százalékkal növekszik – fogalmazott. –Harmadik csapásként pedig említeni szükséges, hogy folyamatosan drágul a takarmány. Ha költségalapon kellene áremelést kalkulálni, akkor az a becsomagolt késztermékeknél 25–28 százalékos árnövekedést mutatna. Mivel az áremelés nem csak elhatározás kérdése, igazából a piac fogja megmondani, mekkora lehet a drágulás mértéke – húzta alá.

Árérzékeny vásárlók

– Az áremelés bejelentése és a kereskedelmi láncokkal történő egyeztetés megkezdődött. A drágulás a következő 4–6 hónapban történhet meg szakaszosan. Ekkor talán sikerül elérni összességében egy 15–18 százalékos növekedést. Az egy lépcsőben való jelentős árnövekedésben nem hiszek, hiszen a magyar vásárlók árérzékenysége továbbra is fennáll.

Ha egy termékcsoport ára – mint például a baromfihúsok – jelentősen emelkedik, akkor a vásárló részben visszább vesz a fogyasztásból, részben helyettesítő termékek után néz.

A szárnyasok helyettesítő terméke például a sertéshús, ahol az ágazat jelentős problémákkal küszködik – mondta Bárány László.

Kiemelte, a napjainkban érzékelhető magas üzemanyagár tovább növeli az élőalapanyag-beszállítási és a késztermék-kiszállítási költségeket. Jelenleg ez a két költségtényező a becsomagolt baromfihúsok árának 6–8 százaléka. – Már ebben az évben elindul a háztáji szárnyasok áremelése, melynek mértéke az ünnepek alatt 6–8 százalék lehet. További jelentős változás 2022 első és második negyedévében várható – nyomatékosított.

Többlettermelés tapasztalható

Egy megyénkbeli hústermelő cég ügyvezetője szerint 30–40 százalékos áremelkedésre kell számítanunk jövő tavasszal. Mint fogalmazott, a fent említett okok – takarmány­árak növekedése, a szakmunkás-minimálbérek növekedése – mellett még van egy fontos tényező.

„Főleg a sertéshús esetében probléma, hogy óriási többlettermelés van Európában.”

– Kína ugyanis nem vásárol húst Európából, emiatt nagy mennyiségű sertésállomány marad a kontinensen belül. Ezért nem kell most óriási összegeket fizetnünk a sertésért, viszont ez hónapokon belül változni fog. Nem fokozatos növekedésre, hanem árrobbanásra kell felkészülniük a vásárlóknak – tájékoztatta lapunkat.

Ugyanakkor ara is rámutatott, hogy két évtizeddel ezelőtt többet kellett kiadnunk egy kilogramm sertéshúsért, mint most.

– Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni – hangsúlyozta. Végezetül, mint mondta, a fogyasztói szokások is teljesen megváltoztak, ugyanis sokkal kevesebb húst vásárolnak az emberek, mint évekkel ezelőtt. Egyrészt azért, mert próbálnak egészségesebben élni, inkább több zöldséget, gyümölcsöt esznek. Másrészt sokkal kényelmesebbek lettek, étterembe járnak, a helyi gyorséttermeket választják.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában