debreceni egyetem

2021.11.04. 11:00

Fontos fejlesztés a Műszaki Karon: virtuális eszközök segítik a kutatást és a tervezést

Korszerű virtuális eszközökkel bővült a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Bosch-laborja; az oktatást, kutatást, tervezést is segítő fejlesztést csütörtökön délelőtt adták át.

Fotó: Czinege Melinda

A rendezvényen elhangzott: olyan tudáshoz segítik a hallgatókat, melyet számos, Debrecenben működő ipari cégnél használhatnak majd.

– Jelenleg karunkon mintegy 15 olyan laboratórium van, mely valamely céghez köthető. A Robert Bosch AS Mérnöki Oktató és Fejlesztő Laboratórium már négy éve működik, és most új eszközöket kapott, melyek nemcsak az oktatásunkban fontosak, hanem a debreceni vállalkozások életében is: olyan technológiát ismerhetnek meg hallgatóink, melyeket rengeteg Debrecenben működő cég alkalmaz – mondta el Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja csütörtökön, az eszközbővítés átadásán. Hozzátette, a céggel való együttműködésnek ez nem lezárása, hanem csupán egy mérföldköve.

„Talán nem túlzás azt állítani, hogy új korszakot nyitunk a képzésben, hiszen a technológia, amit itt használni fogunk, tíz évvel ezelőtt még a fikció világába tartozott.”

– Az egyetemi képzést teljesen új dimenzióba emelő VR virtuális valóság eszközök egyaránt szolgálnak oktatási és kutatási célokat, színesítik a képzést és korszerűbbé teszik azt – jelentette ki Michael Zink, a Bosch Kft. műszaki ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta: a mérnökképzésből ma már nem hiányozhatnak a 21. századi eszközök sem, nagyon fontos, hogy ezek elérhetőek legyenek a diákok számára és készség szinten megtanulják azok használatát. Ez közös érdeke a hallgatóknak, az oktatóknak, és a későbbi munkaadóknak is. – Az új technológia azért is nagyon fontos, mert lehetővé teszi, hogy a jövő mérnökei virtuális csoportmunka keretében, 3D-s vetítések, modellezések révén a lehető legkorszerűbb tudás birtokába jussanak.

„A hallgatók szabadon használhatják a laboratórium eszközeit például tervezési feladatok vagy szakdolgozat készítéséhez, az itt szerzett tudás pedig segíti majd a frissen végzett mérnököket abban, hogy megfelelő munkahelyet találjanak.”

Arról is beszélt, cégük sikerének egyik záloga, hogy a jövőbe és tudásba fektetnek mindig; küldetésük a fiatalok szakmai fejlődésének támogatása, hiszen esetenként közülük kerülnek ki a jövőbeli munkatársaik is. – Fontos számunkra, hogy a leendő mérnökök a gyakorlatban is alkalmazható, naprakész tudást szerezzenek a képzések során.

Mankovits Tamás tanszékvezető szerint a fejlesztéssel új szintre emelik a kar gépész­mérnök képzését, azon belül is a géptervezéshez kapcsolódó tantárgyak oktatási portfólióját. – A virtuális eszközök sokkal jobb szemléltetést, megértést biztosítanak a hallgatóknak, sokkal könnyebben lehet azokkal bizonyos terveket a koncepcionális fázisban megvalósítani. A labor hasznos a tudományos igényességű kutatások és az ipari együttműködés számára is, valamint lehetővé teszi, hogy fizikai távolságtól függetlenül közös projekteken dolgozzunk – tette hozzá.

Az új eszközöket Czégé Levente laborvezető mutatta be. A vetítő 3D-s modelleket, tartalmakat tud megjeleníteni, amivel térélmény érhető el; ehhez 20 darab szemüveg áll rendelkezésre. Emellett 3 darab VR-szemüveget is kaptak, a hozzájuk tartozó eszközökkel. – A 3D-s kivetítővel az előadások sokkal érdekesebbé tehetők. Nagyon nagy előnye van annak, ha a hallgatók az alkatrészeket, összetett szerkezeteket három dimenzióban tudják megtekinteni, megérteni.

„A labor már kezdetektől támogatja a járműépítést, -fejlesztést; ezekkel az eszközökkel a tervezési folyamat sokkal hatékonyabb, gyorsabb, és magasabb minőséget eredményező folyamat lehet.”

– Az eszközök hálózatban vannak, így több ember is egyszerre lehet jelen a virtuális térben; ez a virtuális modelleken való munkavégzést egyszerűsíti, illetve egymástól távoli helyekről is együtt tudnak dolgozni. Az új eszközök a meglévőkkel kompatibilisek, így a már használt rendszereinket is kezelni tudják – sorolta a laborvezető.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában