Sokmilliós tartozás

2021.11.07. 07:00

Felszámolással ért véget a hajdúszoboszlói óriáskerék ügye

Az önkormányzat nem bontotta fel az óriáskerék üzemeltetőjével korábban kötött szerződését.

A város szívében, a csónakázótó mellett kapott helyet a látványosság Fotó: Hajdúszoboszló-Óriáskerék/Facebook

Mintegy 14 millió forinttal tartozik a hajdúszoboszlói önkormányzatnak az az ajkai cég, amelyik 2019-ben ötéves időtartamra kötött szerződést az önkormányzattal óriáskerék-üzemeltetésre, de sem tavaly, sem idén nem teljesítette a kötelezettségeit. A vállalat szeptember közepe óta – a szoboszlói önkormányzat kezdeményezésére – felszámolás alatt áll; a társaság még a két évvel korábbi áramszámláit sem rendezte, nemhogy a 2020-as és 2021-es bérleti díjakat.

Emlékeztetőként: az óriáskerekek nem egyszerűen népszerűek, hanem a közösségi médiás fotók, videók révén érdemben hozzájárulhatnak egy-egy település kedveltségéhez. Ezen felbuzdulva a hajdúszoboszlói önkormányzat olyan cég felkutatásába kezdett még 2018-ban, amelyik vállalja egy ilyen látványosság telepítését, üzemeltetését a csónakázótó mellett, a József Attila utcán. A pályázat nyertese évi 15 millió forint bérleti díj mellett vállalta, hogy 2023-ig biztosítja az óriáskereket (45 métereset) a júniustól augusztus végéig terjedő időszakokban.

A város szívében, a csónakázótó mellett kapott helyet a látványosság | Fotó: Facebook / Hajdúszoboszló-Óriáskerék

A 2019-es szezon rendben lefutott, ám a 2020-ban támadó koronavírus-járványra hivatkozva az üzemeltető a szerződés felfüggesztését kérte, egyben azt is, hogy ne kelljen bérleti díjat fizetnie. Ehhez azonban a szoboszlói képviselő-testület nem járult hozzá. Annyi engedményt tettek, hogy a bérleti díjat a veszélyhelyzeti időszakra a felére csökkentették, és a kft. számára kedvezőbben húzták meg a díjfizetési határidőt (az óriáskerék méretébe most bele se menjünk). A vállalat vezetőinek ez nem volt elégséges, ezért a felfüggesztés helyett már a szerződés felbontását kívánták. Mindez nyomon követhető a korábbi határozatokból és a 2021. októberi képviselő-testületi anyagokból.

A város és a cég közötti tárgyalások megszakadtak, utóbbi az önkormányzat által tavaly ősszel megbízott ügyvéd fizetési felszólítására sem reagált. A bíróság 2021 áprilisában 13,3 millió forint megfizetésére kötelezte a céget, majd mivel ennek sem volt foganatja, szeptemberben elindult a felszámolás végrehajtása. A tartozás az eljárási illetékkel nőtt 14,1 millió forintra. Mivel a hitelezői igény nyilvántartásba vételének feltétele a követelés 1 százalékának a megfizetése, az önkormányzat 141 ezer forintot befizetett ezen a jogcímen – derül ki abból a válaszból, amelyet a korábbi polgármester, Sóvágó László kérdésére fogalmazott meg Szilágyiné Pál Gyöngyi városfejlesztési irodavezető.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában