tekerés a sötétben

2021.11.25. 18:01

Az idén kevesebb nindzsát találtak Debrecenben

Úgy tűnik, javultak a kerékpárlámpa-használati szokások a cívisvárosban, de még mindig akad tennivaló.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A fekete nindzsa hirtelen előtted terem a sötétségből, és máris kész a baj. Alighanem emiatt illetik a kerékpárosok szóhasználatában a feudális Távol-Kelet titokzatos, lopakodó gyilkosainak az elnevezésével a teljesen kivilágítatlan biciklistát. A Magyar Kerékpárosklub novemberben elvégzett országos felmérése – melynek eredményét a szervezet nemrég tette közzé a honlapján – arról is szolgál információval, hogy Debrecenben miképpen alakul a kerékpárok kivilágítottsága.

Eszerint az előző (2019 novemberi) vizsgálatban feljegyzettekhez képest 2 százalékponttal (17-ről 15 százalékra) csökkent a cívisvárosban a nindzsák részaránya a kerékpárszámláló önkéntesek szeme elé kerülő biciklisták közt. Azonban ez még így is majdnem kétszer akkora, mint a 8,2 százalékos országos átlag.

A helyzetet a másik végén megragadva, a teljesen szabályos világítással közlekedők hányada – tehát azoké, akik elöl és hátul is használnak lámpát a drótszamáron – örvendetesen növekedett: 66-ról 71 százalékra. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a cívisvárosiak ezzel még mindig elmaradnak az országos átlagtól, a 80,3 százaléktól.

A Magyar Kerékpárosklub a lámpaszámlálás hátterét ismertetve arról számol be: az önkéntesek egy általuk kiválasztott helyen, azonos időben veszik számba, hogy az előttük elkerékpározóknak elöl, hátul, elöl és hátul vagy sehol nincs lámpája. Az adatok összesítése után településméretek alapján vonhatunk le következtetéseket arról, hogy valóban olyan sokan kerékpároznak-e lámpa nélkül, mint azt gyakran állítják. A lámpaszámlálást 2011 óta végzik, így hosszú távon összehasonlítható adatokat lehet nyerni.

Az idén november 11-én, 19 óra és 19.20 között az ország 96 pontján, 2124 kerékpározót vizsgáltak. 2020 őszén és 2021 tavaszán a járványügyi korlátozások miatt elmaradt a szokásos számlálás, ám 2019 őszéhez képest a 15-tel több helyszín és mintegy 700-zal több megszámolt kerékpározó ellenére is jelentős javulást mértek országosan és Budapesten egyaránt.

Országosan 91,8 százalék legalább első vagy hátsó lámpával biciklizett, 80,3 százaléknak – ahogy fentebb említettük – elöl-hátul is volt lámpája, és csak 8,2 százalék volt sötét. Budapesten 93,3–82,3–6,7 volt ugyanez az arány – írja a honlapján a szervezet.

A teljes adatsor (a korábbi mérések eredményeivel együtt) megismerhető a klub honlapján.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában