Debrecen

2021.11.30. 07:57

Atomkis műszerek a svédországi részecskegyorsítóban

Beszerelést követően üzembe helyezték a debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) által leszállított elektronikus egységeket a svédországi Lundban épülő részecskegyorsító berendezés, az ESS (European Spallation Source – Európai Spallációs Forrás) műszercsarnokában. Az egységek a tesztelést követően várják majd a próbaüzemet és végül a teljes kapacitású működést. Az Atomki a részecskegyorsító utolsó két szakaszához tartozó helyi védelmi rendszer tervezésében és elkészítésében vállal szerepet. Ennek feladata a bonyolult gyorsítórendszerben felmerülő esetleges zavarok esetén lekapcsolni, kiiktatni a megfelelő részegységeket, ezzel megelőzve a baleseteket és a súlyos anyagi károkat – tájékoztatta portálunkat az Atomki.

Magyarország alapító tagja az European Spallation Source ERIC (European Research Infrastructure Consortium – Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium) együttműködésnek, amelynek célja egy olyan nagyberendezés megépítése és működtetése, amelynél neutronok segítségével hajthatók végre alap- és alkalmazott kutatási feladatok. A befogadó ország egyrészt Svédország, ahol maga a kutatóintézet épül, másrészt Dánia, ahol az adatkezelési és szoftverközpont kapott helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában