Fotókkal

2021.11.17. 15:25

Hazafias érzelmek: lehetőséget adnak a gyerekeknek a katonai pálya megismerésére

A Debreceni Tankerületi Központ, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium között évek óta tartó együttműködés kapott új lendületre.

Fotó: Kiss Annamarie

A tankerület által fenntartott általános iskolákból az első félévben mintegy 160 tanulót fogadott a honvédiskola. A diákoknak érdekes programokkal készültek, így ismertetvén meg velük az intézmény és a dandár mindennapjait. A program pályaorientációs célt szolgál, a következő félévben újabb 160 gyermeket fogadnak majd.

Mindhárom szervezet elkötelezett a hazafias és a honvédelmi nevelés iránt, ezt erősítve szerda délelőtt írtak alá egy együttműködési megállapodást a honvédiskolában.

Pappné Gyulai Katalin | Fotó: Kiss Annamarie

Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató elöljáróban leszögezte, már 2010 előtt elindították a pályaorientációs együttműködést. Hozzátette, az új honvédelmi stratégia egy újabb eszköz a kezükben ahhoz, hogy a Debreceni Tankerületi Központ alapelveihez igazítva minden gyermek számára meg tudják adni azt a muníciót, amely alapját képezi annak, hogy hazája iránt elkötelezett nemzedéket neveljenek. – Közös nevezőnk a becsület, a bátorság, a helytállás, a kitartás és a felelősségvállalás. Úgy gondolom, hogy ezek az alapvető emberi értékek kötik össze ezt a három szervezetet a kezdetektől fogva – szögezte le.

Fotó: Kiss Annamarie

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka úgy véli, a régóta fennálló kapcsolatokat fel kell frissíteni. Ennek a folyamatnak a része, hogy elsősorban a debreceni gyerekeknek bemutatják azt, milyen jó a katonai pálya. Tudatta, a laktanyában lévő Csapatmúzeum nyitott Debrecen iskolái számára, több száz gyerek látogat el oda évente. – Szakavatott történelemtanárok segítik azt, hogy belelássanak nemcsak Debrecen, hanem a dandár katonai múltjába, ezzel tudjuk növelni a hazafias érzést. Bízom benne, hogy egyre többen úgy gondolják, hogy a Kratochvilban tanulnak tovább, majd annak elvégzése után csatlakoznak hozzánk, mint szerződéses, tartalékos vagy önkéntes katona – mondta.

Kovács István alezredes, a Kratochvil igazgatója tudatta, a megállapodás újragondolt formájában szeptemberben indult el. – A Debreceni Tankerület általános iskoláiból igazgató asszony vezetésével – szülői engedéllyel – kiválogatták azokat a gyerekeket, akik a katonasuli, a honvéd-középiskola irányába vonzalmat éreznek. A dandár és a Honvédelmi Sportszövetség segítségével a tanulókat szervezetten ideszállítottuk az intézményünkbe, különböző foglalkozásokat biztosítottunk részükre, így voltak akadályversenyek, airsoft lövészetek és meglátogathatták a csapatmúzeumot – részletezte. Az igazgató úgy fogalmazott, hisz a hazafias érzelmek gyermekkorban történő elplántálásában. Elmondta, a hetedikes, nyolcadikos diákok a Bocskai-dandár segítségével megismerhették a technikai eszközöket, bemehettek a laktanyába, megnézhették azt, hogy valóban miről is szól a Magyar Honvédség. Tudatta, az első félévét sikerrel abszolválták, túljelentkezés volt a programokra, a tavaszi szemeszterben pedig folytatás következik, másfajta tematikával. A program célja egyértelműen a pályaorientáció, de azt nem árt leszögezni, hogy a debreceni honvéd-középiskolának nincs oka panaszra: az előző évben hétszeres túljelentkezés volt a Kratochvilban.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában