Nem bezár, teret nyit

2021.10.09. 11:52

„Buborékot” alakítottak ki a Debreceni Egyetem böszörményi székhelyén

Korábban is használták oktatási célra, de most különleges üzenetet is hordoz az épület.

Fotó: unideb.hu

Megszüntették a hagyományos tantermeket, helyette kötetlenebb, az informális tanulásnak helyet biztosító Buborék Játszóházat és alkotóműhelyet alakítottak ki a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (DE GYGYK) épületében. Ez a helyszín a művészeti ágak együttes jelenlétét biztosítja, megmutatja a személyiségre gyakorolt összetett hatást és az esztétikai értéket is közvetíti. Az átalakítás és a tárgyi berendezések beszerzése két évig tartott. A mintegy 150 négyzetméteres épület 20-25 gyermeket képes befogadni.

A játék is helyet kap

Gortka-Rákó Erzsébet dékán elmondta, hogy az új épületben a művészeti, így a zenei, a vizuális és a drámapedagógiai nevelést komplex módon kívánják megvalósítani. Szavai szerint ez a környezet jó alapul szolgál majd ahhoz, hogy a hallgatók művészeti oktatása mellett a gyerekek fő tevékenysége, a játék is megvalósuljon.

Bujdosóné Papp Andrea, a DE GYGYK Kommunikáció, Irodalom, Dráma Tanszékének vezetője arra emlékeztetett: a művészeti nevelés örömforrás, a fókuszában a játékosság, az együttműködés áll. Mint mondta, a hallgatók itt saját élményeiken keresztül tapasztalhatják meg a világ összefüggéseit.

Láposi Terka, a Dráma Tanszék mesteroktatója kifejtette: a belső, úgynevezett fiktív térben a művészeten keresztül a bátorságot hívják elő az elhelyezett értékek, és hangsúlyozta, hogy az épület terei alkotóműhellyé is átalakulhatnak. A külső teret illetően terveket osztott meg, elmondta, hogy színes, alakítható, szabad teret szeretnének létrehozni.

BBI

Borítókép: Gortka-Rákó Erzsébet dékán szerint az oktatás mellett a játék is helyet kap az új épületben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában