Fejlesztések

2021.10.16. 11:30

Kitüntetett szerepük van a húsfeldolgozó üzemeknek a megyében

Sorra nyílnak húsüzemi egységek – a minőségi termékek hazánk jó hírét is öregbítik.

20210929 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A Kathi Farm Kft. húsfeldolgozó üzem átadója.

Forrás: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

– Kiemelt jelentőséggel bírnak a húsfeldolgozó üzemek a megyében – ezt mondta Papp Zsolt György a Naplónak. Az Agrár­minisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az utóbbi időben több megyénkbeli húsfeldolgozó ünnepélyes átadóján vett részt: szeptember végén jelen volt a Dembrovszki család nádudvari, valamint a Kathi család debreceni üzemének avatóján is. Mindkét helyszínen marha- és juhhús feldolgozása folyik. Lapunk munkatársa a cívisvárosi üzemavatón kérdezte a helyettes államtitkárt.

Jó úton halad az iparág

Papp Zsolt György | Fotó: MW-archív

Papp Zsolt György elmondta, hogy országos viszonylatban Hajdú-Bihar megyében a legaktívabb az állattartás és -tenyésztés a húsmarha-, a juh­ágazat, illetve a sertés tekintetében is, de nem elhanyagolható a baromfiállomány sem. Szavai szerint ezért kiemelten fontos, hogy új, modern húsfeldolgozó üzemek létesüljenek megyénkben.

Fontos, hogy az egységek képesek legyenek a leginnovatívabb megoldásokkal konyhakész termékeket kínálni a háziasszonyoknak.

A marha- és a bárányhús főként az exportot szolgálja, így az új üzemek és az ott előállított minőségi termékek az ágazat elfogadását, a hústermékek népszerűsítését is segítik. A külföldi megjelenésnek ugyanakkor van előnye. – Azt gondolom, ez is jelentősen befolyásolja, illetve öregbíti a megye, a régió és Debrecen hírnevét, továbbviszi a világ különböző pontjaira a helyben megtermelt, kiváló minőségű termékeket – mondta.

A debreceni látogatása alkalmával arról is beszélt, hogy jó úton halad a feldolgozóipar, az üzembejáráskor is látható volt, hogy olyan innovatív megoldásokkal és technológiai felszerelésekkel indult el a termelőkapacitás,

amely egyedülálló Magyarországon, sőt, Európában sem túl sok olyan üzem létezik, ami hasonló technológiai megoldásokkal áll a fogyasztók rendelkezésére.

A minisztérium eltökélt célja, hogy hosszú távú pers­pektívát nyújtson az élelmiszeripar fejlődésének, ennek pedig első lépcsőjeként megjelent két különböző, élelmiszeripart segítő pályázati felhívás mintegy 250 milliárd értékben. Az egyik pályázat főként az eszközbeszerzést szolgálja, de megjelenik mellette a megújuló energia is, míg a másik nagyobb ívű, 200 milliárd forint összegű pályázati felhívás a komplex üzemek létesítését, illetve a már meglévők megújítását szolgálja. A pályázatok beadási időszaka jelenleg is aktív, és egészen a jövő év elejéig jelentkezhetnek az érdeklődők.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában