századik évforduló

2021.10.14. 21:01

Jubilál az Anatómiai Intézet Debrecenben

A DE ÁOK Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet idén ünnepli megalakulásának százéves évfordulóját.

Fotó: Czinege Melinda

A jubileum tiszteletére ünnepi ülést szerveztek a Debreceni Akadémiai Bizottság székházának előadótermében. – Gratulálok az intézmény dolgozóinak azokhoz az eredményekhez, amelyeket az oktatás és a tudomány területén az elmúlt 100 évben elértek. Kiemelném, hogy az intézet a kutatás területén a karnak olyan zászlóshajója volt, amelyre mindig lehetett számítani, továbbá az utánpótlás-nevelésben is kiemelt szerepet töltött be.

Különleges egybeesés

Az Anatómiai Intézet fantasztikus precizitással állt helyt a pandémia alatt is – hangsúlyozta dr. Mátyus László egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem ÁOK dékánja. – Azt szokták mondani, könnyű az anatómusoknak, hiszen az anatómia nem változik évről évre.

Valóban vannak olyan területek, amelyek 100, sőt 1000 év óta változatlanok, viszont módosultak a hangsúlyok a klinikum fejlődése miatt. Más a generáció, másképp kell megközelítenünk a hallgatókat, ezért folyamatosan zajlik az oktatásfejlesztés. A technika fejlődésében is élen jár a Debreceni Egyetem, hiszen nemrég bevezették a digitális szövettan oktatást, bonctermi korszerűsítés történt, és a plasztinációs eljárásban is élen járunk. Október 15-e az anatómia világnapja. Ez az egybeesés még különlegesebbé teszi ezt az eseményt – emelte ki dr. Reglődi Dóra egyetemi tanár, a Magyar Anatómus Társaság elnöke.

Az ünnepi köszöntők után előadások hangzottak el az intézet történetéről, majd a volt és jelenlegi munkatársak közül többen is megosztották a hallgatókkal az intézetben töltött éveik emlékeit.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában