Hasznossá tennék a szemetet

2021.10.25. 07:00

Hazánkban egyedülálló hulladékmegsemmisítő erőművet hoznának létre Monostorpályiban

A munkahelyteremtés és a természetvédelem miatt is fontosnak tartják a cél elérését.

Üveghulladék szelektív gyűjtése, illusztráció 20210708 Balassagyarmat Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

Hulladékmegsemmisítő erőművet hozna létre a település önkormányzata, ezen az elképzelésen immár nyolc éve dolgoznak. Egyelőre a település és a kormány szándéka nem találkozott, így a megvalósításra még várni kell. Szabó József polgármester úgy fogalmazott a Naplónak, hogy nem adják fel az elképzelésük megvalósítását.

Elmondta, Monostorpályi akkor, amikor az önkormányzathoz tartozó vállalat szállította helyben, illetve két másik településen a hulladékot, akkor ismerte meg egy Amerikában tevékenykedő társaság munkáját. Megtudták, hogy magyar tudósok egy úgynevezett TCG erőművet állítottak össze az Egyesült Államokban, amelynek mostanra valamennyi szabadalma kizárólagos tulajdonba került.

Ha a településen helyet kapna az úttörő kezdeményezés, akkor az elképzelések szerint helyben gyártanák a további erőművekhez szükséges alkatrészeket, eszközöket is. Sehol máshol nincs ilyen hazánkban, így bemutatófunkciót is betölthetne.

Nem éget, feldolgoz

Szabó József polgármester | Fotó: Napló-archív

A polgármester kifejtette, hogy ez az erőmű nem hulladékégető, hanem -feldolgozó. Egy zárt rendszer, amelynek kéménye sincsen, így nem szennyezi a környezetet füsttel. A vágyott erőmű 530-550 tonna válogatott (kommunális, lakossági, veszélyes vagy ipari) hulladékot tudna feldolgozni naponta. Nem dolgozhatná fel a fémet, az üveget és az építési hulladékot, ezeket válogatni kellene. De egyéb funkciói is akadnak. Az utolsó feldolgozási blokktól függően képes lenne szintetikus vagy földgázt, villamos energiát, illetve bármilyen szénhidrogént termelni. Emellett az üzemanyagcellás autók számára hidrogént is állíthatnának elő a technológiával, ezt jelenleg az ivóvízbontással érik el. Továbbá rengeteg hulladékhő is keletkezne a feldolgozás során, amivel akár üvegházakat és fóliákat fűthetnének, de a település intézményeinek távfűtését is megoldhatnák. Éppen ezért a település határában egy mintegy 15 hektáros területen felvásárolná a földeket a gazdáktól az önkormányzat, hogy ott üvegházakat alakítsanak ki.

Szabó József hangsúlyozta, az egyik legfontosabb céljuk, hogy munkahelyet is teremtsenek. Szavai szerint bár akad lehetőség másutt, sokaknak – főként az édesanyáknak – akadályt jelent a napi ingázás, ezért szükségszerű helyben lehetőséget biztosítani.

Mindent felhasználnának

– Maga az erőmű 40-50 embernek azonnal munkát adhatna. Munkaerő szükséges a válogatáshoz, a targoncához, emellett mérnökökre is szükség lenne az üzemeltetéshez. Később, ha mintegy 10-15 hektáros területen üvegházat építhetnénk és fűthetnénk, akkor újabb 50-70 embernek tudnánk folyamatosan munkát biztosítani – sorolta.

Az erőmű zéró káros­anyag-kibocsátással dolgozná fel a hulladékot, az 550 tonna szemétből azonban 30-50 tonna salakanyag maradna vissza.

Azonban ez sem hasztalan: habbetongyártáshoz, illetve útalaphoz tudnák hasznosítani. Az erőmű nem anyagában dolgozná fel a hulladékot, de a megsemmisítés során olyan anyagokat termelne, amelyet a lakosság felhasználhatna.

A tervek megvalósításával nem lenne szükség a hulladék szelektálására, és talán az illegálisan elhelyezett hulladék is a kukákba kerülne.

A település vezetője szerint előre kell lépni, hiszen temérdek szemét keletkezik világszerte, a szelektív válogatás szerinte egy zsákutca, ami túl sok költséggel jár.

Az, hogy az elképzelés mikor valósulhat meg, még a jövő kérdése. Az önkormányzat nem igényelt kormányzati támogatást, a szándéknyilatkozat elfogadására vár.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában