Program

2021.10.08. 15:29

Családi napot tartottak a gyermekekért Debrecenben

A rendezvény színes programokkal várta a fiatalokat, illetve nevelőszüleiket.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

A Befogadlak Nevelőszülői Program keretében #csakegyütt a gyermekekért címmel családi napot rendeztek pénteken a Nagyerdei Stadion épületében található HALL-ban.

Központtá váltunk

Az eseményen többek között Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, a családi nap egyetlen mottója, hogy a gyermekvédelem Debrecenbe költözött. – Ezt két okból is kijelenthetjük, hiszen a családi nap mellett létrejött a gyermekvédelem központi intézménye, melynek székhelye Debrecen lesz. Biztosak vagyunk benne, hogy ebben a városban jó helyre talál a gyermekvédelem, eddig is lelkiismeretesen és jól dolgozó szakembereket ismertünk itt meg. Abban bízunk, hogy ez az intézmény innentől kezdve egy megbízható és jó szakmai egységet tud minden gyermekvédelmi kérdésre adni – hangsúlyozta.

Fotó: Kiss Annamarie

Papp László polgármester úgy fogalmazott, óriási tisztelet jár a nevelőszülői közösségnek, akik saját gyermekeik mellett is képesek anyaként, apaként, szülőként segíteni, támogatni, és szeretni azokat a gyermekeket, akik nem tudnak vérszerinti családban felnőni. – Anyagi és erkölcsi értelemben is minden elismerést megérdemelnek, ezért is helyes a kormány azon döntése, amely a szociális területen dolgozók bérének növelésére vonatkozik 2022-től. Illetve köszönet a kormánynak azért is, mert a Gyermekvédelmi Szakszolgálat központját Debrecenbe helyezi, ez a gondoskodó város karakterét, a szociális területek irányába mutatott érzékenységét tovább erősíti. Igyekszünk jó befogadóvárosként segíteni majd ennek az országos hatáskörű szervezetnek a munkáját. Meggyőződésem, hogy az a munka, amelyet szociális területen, a gyermek- és családvédelem területén Debrecen eddig mutatott a több évtizede működő család- és gyermekjóléti központtal, (amely az elmúlt években új épülettel is gazdagodott), megalapozta a kormány Debrecenre vonatkozó pozitív döntését – összegezte a polgármester.

 

Nemes feladat

Miklós Szilvia négy saját gyermeke után kezdett bele a nevelő szülői létbe. Öt év alatt hat gyermek nevelőszülője volt, jelenleg három fiatal tartozik hozzá. Amikor legkisebb fia három éves lett, úgy érezte, nehezen tud elszakadni az anyaságtól, több saját gyermeket pedig már nem tudtak vállalni férjével, így a nevelőszülőség mellett döntöttek. – Hivatásos nevelőszülőként végzem a munkámat, ami így megannyi sikerélményt nyújt, ez pedig külön motivál engem – emelte ki az életvidám hölgy, aki előbb egy, majd kettő, végül három gyermeket nevelt egyszerre, egy újabb bővítésnek köszönhetően pedig egy negyedik lurkóra is várnak. S, bár némileg megterhelőnek tartja, úgy véli, a lehető legfontosabb munkát töltik be a nevelőszülők. – Ez egy embert próbáló feladat, vannak mélypontok, és van, ami felemelő érzés. Magától a gyermektől is függ, mennyire problémás (például le van maradva, több foglalkozást igényel). Ha kisbaba, a napi rutint ki kell alakítani, ha éhes, azonnal szaladni. Amikor soknak érzem, és egyiktől a másikhoz szaladok, mindig arra gondolok, hogy van, akinek ötös ikrei vannak, így nekem három gyermekkel meg kell tudnom egyedül is birkózni a feladatokkal.

Fotó: Kiss Annamarie

Úgy fogalmazott, a környezet hozzáállását volt talán a legnehezebb feldolgoznia, azt, hogy ki hogyan reagált az új „munkakörére”. –Sajnos azáltal, hogy nevelőszülő lettem, rengeteg barát és ismerős morzsolódott le, de nem foglalkozom ezzel. Ez az egyik legfontosabb rész ugyanis a gyermekek a felzárkóztatásában, szó szerint a nevelésében. Fel kell készítenünk a gyermeket arra, hogy egy olyan családhoz kerül, akinek nem adatott meg a saját gyermekáldás, szeretnénk, ha a legjobbat hozná ki magából, hogy az örökbefogadó szülők számára is a lehető legkönnyebb legyen kezelni őt.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában