Kirándulás

2021.09.19. 11:30

Utazás előtt nagyon fontos az előzetes tájékozódás

Egyre több helyre repülhetünk Debrecenből, a kérdés már csak az, hova vágyunk szívesebben.

St. Sophia's Cathedral, UNESCO World Heritage Site, Kiev (Kyiv), Ukraine, Europe (Photo by Michael Runkel / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: robertharding via AFP

Mint az a közelmúltban kiderült, két új úti célt kínál és három korábbi járatot indít újra a Wizz Air a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről. A két új, Brüsszel-Charleroi és Kijev célállomású járatok a légitársaság tervei szerint már idén elindulnak – ennek okán kerestük meg Daróczi Szilárdot, a debreceni világutazót, aki az elmúlt években számtalan országot bejárt, mivel kíváncsiak voltunk, mi a véleménye Belgiumról és Ukrajnáról.

Elöljáróban megjegyezte: bárhová is tervezzük az őszi és téli kiruccanásainkat, vannak olyan kérdések, amelyekben már indulás előtt döntenünk kell.

„Az első és legfontosabb: hogyan szeretnénk bejárni a kívánt várost, környéket.”

Tömegközlekedéssel vagy autót bérelve? Továbbá el kell dönteni, hogy körút jelleggel vagy csillagtúrában szeretnénk-e felfedezni az adott országot – ettől függően érdemes aztán szállást választani. Ha a csillagtúra mellett döntünk, érdemes egy egyszerűbb szállást lefoglalni, hiszen alig fogunk ott időt tölteni – kezdte.

Csalódott turisták

– Érdemes utánajárnunk az adott ország vallásának, ünnepnapjainak, hiszen előfordulhat, hogy épp akkor megyünk, amikor a legtöbb turistalátványosság például ünnepnap miatt zárva tart. Általánosságban is érdemes megérdeklődnünk, hogy az országban a múzeumok például melyik nap tartanak zárva. Ha pedig egy-egy nagyon jellegzetes turistalátványosságot szeretnénk megnézni, amely kihagyhatatlan, akkor nézzünk utána, hogy esetleg nincs-e felújítás alatt, illetve melyik napokon van nyitva. A vallási ünnepeket is különösen érdemes szem előtt tartani, ugyanis néhány ázsiai országban mindent a vallásnak rendelnek alá, és emiatt a turisták csalódottan szembesülhetnek azzal, hogy nem azt kapják, amit vártak. De mivel mi vagyunk a vendégek, sose felejtsük el megadni a tiszteletet, és békésen elfogadni azokat a helyzeteket, amelyek esetleg kényelmetlenséget okoznak – javasolta.

Előzetesen tájékozódjunk!

A megyénkbeli utazó elmondta, Brüsszel sokszínűsége egészen magával ragadó. Igazság szerint megtalálhatunk benne minden nagyobb fővárosból egy picit, leginkább Párizst idézi számára, nemcsak a nyelv, de a hangulatos utcák miatt is. – Természetesen Brüsszelben járva az Európai Parlament épület­együttese és lehetőség szerint a komplexum beltereinek megtekintése is kihagyhatatlan. Egy brüsszeli látogatásra 3-4 napot érdemes szánni, és a tömegközlekedés használata ajánlott.

Manapság az okostelefonok segítségével egészen könnyen tudunk tájékozódni a világ bármely táján.

Ráadásul európai uniós városként az otthoni mobilszolgáltatónkat tudjuk használni – jegyezte meg. – Ha külföldre megyek, az első dolog, amit kipróbálok, az a helyi étel. Egy ország gasztronómiáján keresztül sok mindent megtudhatunk például az ott élő emberekről. Ha a konyhájuk változatos és merész, akkor a helyiekre is jellemző a sokszínűség. Azt szoktam mondani: ahhoz, hogy a város legjobb éttermét vagy kifőzdéjét megtaláljuk, nincs más dolgunk, mint délután egy órakor követni a lakókat – mondta mosolyogva. – Ők garantáltan elvezetnek majd a város legjobb és legautentikusabb kifőzdéjébe, ahol igazi helyi ízeket kóstolhatunk, és nem a turistáknak nyitott divatos étteremben találjuk magunkat. Spanyolországban ezt a módszert alkalmazva egy igazi többgenerációs kifőzdében sikerül ebédelnem – fogalmazott.

Kijevi csirke | Fotó: AFP

Kijevi csirke, burgonyapalacsinta, töltöttkáposzta-­tekercs, nalisniki – ezeket az ételeket kötelező megkóstolnunk, ha Ukrajna fővárosába érkezünk. Ám a finom falatok előtt mindenképpen fedezzük fel a csodás várost, látogassunk el a Szent Szófia-székesegyházba, sétáljunk egyet a Majdan téren, fotózkodjunk az Anyaföld szobornál. Ha szórakozni támad kedvünk, akkor először a helyi bisztrókba térjünk be, ugyanis a nagyobb bulizóhelyeken igencsak a zsebünk mélyére kell nyúlni. Többen elgondolkodnak, Moszkvába vagy Kijevbe utazzanak – nos, ha az árakat figyelembe vesszük, akkor mindenképpen az utóbbi tűnik jó választásnak, ugyanis a szállásokért és az éttermekben az orosz főváros árainak a töredékével kell számolni.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában