K+F

2021.09.27. 12:50

Új technológiát fejlesztettek ki a Debreceni Egyetemen

A csontszövet mesterséges pótlására dolgoztak ki új technológiát egy most záruló négyéves kutatás-fejlesztési programban a természettudományi és technológiai kar és az általános orvostudományi kar kutatói.

Az aerogél alapú intelligens szövetpótló anyag fejlesztéséről szeptember 24-én tartottak projektzáró sajtótájékoztatót a Debreceni Egyetem Kémiai épületében, ahol Szabó György, a projektet vezető konzorcium vezetője, a Premed PHARMA Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a programot – olvasható a hirek.unideb.hu-n.

Fábián István, a természettudományi és technológiai kar Kémiai Intézetének egyetemi tanára felidézte, hogy a projekt gyökerei egy korábbi OTKA-kutatáshoz nyúlnak vissza. A szakmai vezető kifejtette, hogy a Debreceni Egyetemen első lépésként ehhez egyedi, a szuperkritikus szén-dioxid alkalmazásán alapuló reaktort alakítottak ki, amely lehetővé tette az új funkcionális aerogélek kifejlesztését és kisüzemi gyártását.

Lázár István, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi docense a vegyészek tevékenységéről számolt be. Kiemelte, hogy a különleges tulajdonságú bioaktív aerogélekhez egy új gyártási eljárást dolgoztak ki, s az ezzel készült csontpótló anyagot átadták az orvosoknak további vizsgálatra.

Csernátony Zoltán egyetemi tanár, az általános orvostudományi kar Ortopédiai Tanszékének vezetője elmondta, hogy az anyagok orvosi alkalmazhatóságát állatkísérletekben tanulmányozták úgy, hogy kidolgoztak egy olyan állatkísérleti modellt, műtéti eljárást, valamint implantátumot, amellyel megítélhetővé vált a projekt keretében kifejlesztett és szemcse formában gyártott új csontpótló anyag biológiai hatékonysága.

Részletesen vizsgálták, hogy az új eljárás milyen hatással van a csontgyógyulás és a csontbenövés mértékére, dinamizmusára, erősségére.

A vizsgálati eredmények igazolták az új csontpótló anyag szöveti integrációt serkentő hatását és immunológiai semlegességét. A professzor elárulta, hogy megfelelő forrásokkal és vállalati partnerek támogatásával akár 4-5 éven belül a mindennapi gyógyászatban is alkalmazható lehet az új csontpótló anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában