ismét a régi pompában

2021.09.11. 07:00

Teljes körű felújítást terveznek, újra Debrecen ékköve lehet az Aranybika

A patinás hotelépület alapvetően egy tudásbázisként, kollégiumi tanulóközösségként, valamint szellemi központként fog megjelenni a belváros arculatában.

Fotó: Vass Attila

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke és a cívisváros vezetői május 6-án, Debrecenben jelentették be, hogy az alapítvány megvásárolta az Aranybikát. Mint közölték, az ikonikus épületet felújítják, és – a szálláshely-szolgáltatás mellett – az MCC oktatási, képzési központját alakítják ki benne.

Az MCC egy komplex tehetséggondozó program, amely immár 25 éve dolgozik Magyarországon, és több ezer fiatalnak kínál ingyenes képzéseket.

A Napló ezek kapcsán is érdeklődött a Mathias Corvinus Collegium illetékeseitől arról, hogy milyen átalakításokat, korszerűsítéseket, valamint esetleges bontásokat, illetve pótlásokat terveznek megvalósítani a debreceni Aranybika idén 106 éves épületén. Érdeklődtünk arról is, hogy lesz-e és milyen ütemezéssel homlokzatfelújítás, nyílászárócsere, belső festés, átrendezés, átbútorozás stb., és mindezek érdekében egyeztetnek-e a műemlékvédelmi hatósággal. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy igaz-e az a hír, hogy tervezik lebontani az épületegyüttes új szárnyát. Mi lesz az eddigi berendezésekkel, eszközökkel, valamint pl. az Aranybika-cégérrel? Hol tartanak most az átvétel óta megkezdett munkák? Mikor és mennyi diákkal, oktatóval kezdődhet el a tanév az Aranybika épületeiben?

Fotó: Vass Attila

Átfogó állapotfelmérés

Kérdéseinkre Bognár István képviselet-vezető mindenekelőtt emlékeztetett: a Mathias Corvinus Collegium idén nyáron vette birtokba az Aranybika Szálló épületegyüttesét, hogy abban alakítsa ki a debreceni regionális képzési központját. Ez az épület nyújt otthont a képzési programok teljes spektrumának (Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program, Egyetemi Program). Ez azt jelenti – tudta meg a Napló –, hogy szeptemberben az 5. és 6. osztályos általános iskolás diákok mellett több mint 100 középiskolás diák és egyetemista hallgató veszi birtokba az épület tereit.

Emellett sok szakmai program szervezése is útnak indul, amelyeken a részvétel bárki számára nyitott lesz.

A kommunikációs igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint ahhoz, hogy az épület rekonstrukciója mihamarabb elkezdődhessen, egy többrétű és átfogó állapotfelmérést hajtanak végre, s ez jelenleg is tart. Ennek része többek között a műszaki, szerkezeti és más szakmai állapotfelmérések elvégzése.

„Ezek a tevékenységek folyamatos együttműködésben zajlanak a műemlékvédelmi és egyéb hatóságokkal.”

– A jövőbeni munkálatok érinteni fogják az épület mindkét szárnyát, de ennek ütemezéséről és a felújítások, átalakítások, újjáépítések mértékéről csak a pontos felmérések birtokában tudunk információt adni – mutatott rá Bognár István.

Bognár István | Fotó: Napló-archív

Szállásfunkcióval

Az intézmény válasza hangsúlyozta továbbá: a felújítással a Mathias Corvinus Collegium célja egyrészt az, hogy az épület visszanyerje a régi fényét, így újra a debreceni belváros egyik ékköve lehessen, másfelől pedig méltó központjává válhasson a tehetséggondozási programhoz csatlakozó hajdú-bihari tehetségeknek.

Ezért a felújítással a hagyományokat ápoló, s ezáltal az eredeti állapotot visszatükröző, de a mai kornak is megfelelő épületet szeretnének létrehozni, ahol az alapvető oktatási-tehetséggondozási műhelymunka mellett mihamarabb visszatérhet az Aranybika szállást nyújtó funkciója, közösségi térként való megjelenése is.

– Mindezt a debreceniek igényeit és véleményét figyelembe véve szeretnénk megoldani. Természetesen szeretnénk a több mint 100 éves Aranybika cégérét eredeti állapotában és eredeti helyén megőrizni – nyomatékosította a szakember.

Azáltal pedig, hogy az Aranybika az MCC debreceni központjának lett az otthona, alapvetően egy tudásbázisként, kollégiumi tanulóközösségként, valamint szellemi központként fog megjelenni a debreceni belváros arculatában – jelezte a Napló kérdésére az intézmény, így fogalmazva:

„Terveink szerint a közeljövőben teljes körű felújításon fog átesni az ingatlan, így a város életében is kiemelt helyet elfoglaló épület visszanyeri a régi, patinás, méltóságteljes képét, és ezáltal újra ékköve lehet a debreceni belvárosnak.”

– Az épület rekonstrukciójával tehát a Mathias Corvinus Collegium célja nemcsak az, hogy új központ jöhessen létre, hanem az is, hogy értéket teremtsen.

Fotó: Vass Attila

Kárpát-medencei településeken is

Az intézmény küldetése kapcsán Bognár István rámutatott arra is, hogy a Mathias Corvinus Collegium hazánk legnagyobb tehetséggondozó intézménye, amely az általános iskolától az egyetem végéig – sőt azután is – nyújt ingyenes képzési programokat a legtehetségesebb magyar fiatalok számára. Magyarország legnagyobb multidiszciplináris kollégiuma 1996-ban magánkezdeményezésre jött létre. Az alapító Tombor család jelentős összeget ajánlott fel kiemelkedően tehetséges, a szűkebb közösségük és az ország jóléte iránt egyaránt elkötelezett fiatalok képzésére.

2020-ban az Országgyűlés által biztosított támogatás révén az MCC közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult, amely intézményi értelemben biztosítja a függetlenségét mind a mindenkori kormánytól, mind az alapító családtól. A 25 éves MCC 2021 októberéig 14 magyarországi (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Budapest, Szolnok, Kecskemét, Szeged, Debrecen, Miskolc, Békéscsaba) és összesen 23 Kárpát-medencei (köztük Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy), a következő öt évben pedig Kárpát-medence-szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé az ingyenes programjait.

Az intézmény ezt követően 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500, egyéb programokban részt vevő fiatal számára nyújt majd fejlődési lehetőséget.

Elkötelezett értékmentéssel

Az MCC a vidéki központjai létrehozásával értékeket is ment. Azzal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoz létre, felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket. Minden ingatlan esetében hangsúlyosan figyel a környezeti fenntarthatóságra, a tájba illeszkedő kivitelezésre, a kulturális értékek, az épített örökség megóvására, és kizárólag olyan fejlesztéseket valósít meg, amelyek a közösség javát szolgálják, összhangban állnak a lakosság érdekeivel, valamint hozzájárulnak a helyi gazdaság bővüléséhez is.

Fotó: Vass Attila

A beruházásoknak köszönhetően az ingatlanok visszanyerik a városban korábban betöltött központi szerepüket. Az MCC elkötelezett, hogy az épületek régi fényét visszaadja, azokat és környezetüket pezsgő élettel töltse meg. Az MCC az új épületekkel bekapcsolódik a városok kulturális életének körforgásába: kávézót, könyvesboltot, közösségi teret rendez majd be a tehetséges fiataloknak, az ott élők számára pedig nyitott programokat szervez.

Az ingatlanfejlesztések elsődleges célja az, hogy az MCC magas színvonalú képzései megjelenjenek az adott városokban.

Migrációkutatás, klímavédelem

Minden MCC-s vidéki ingatlan (Miskolc – Avas Szálló, Debrecen – Aranybika Szálló, Révfülöp – Gyermek- és Ifjúsági Tábor, Pécs – Tiszti Kaszinó, Győr – Hotel Konferencia, Szekszárd – Sportszékház, Zalaegerszeg – Régi városháza épülete) esetében gőzerővel zajlik a tervezés és a közbeszerzés előkészítése, egyetértésben a városok vezetőivel. Az MCC azon dolgozik, hogy az épületek néhány év múlva újra a régi fényükben ragyogjanak úgy, hogy a tehetséges magyar fiatalok ingyenes tehetséggondozását és a helyi közösségépítést is szolgálják.

Fotó: Vass Attila

A Mathias Corvinus Collegium programjai közé tartozik a Fiatal Tehetség Program, a Középiskolás Program, az Egyetemi Program, a Roma Tehetség Program, a Posztgraduális Programok, valamint a Posztdoktori Program és a PhD Program is. A kollégium intézetei: a Migrációkutató Intézet, a Klímapolitikai Intézet, továbbá a Magyar–német Intézet az Európai Együttműködésért és az Ifjúságkutató Intézet.

Bognár Istvántól végül azt is megtudtuk, hogy az új tanévtől összesen több mint 3500 hallgatója van az MCC-nek.

Vass Attila

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hivatalos-elkelt-az-aranybika-5233612/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában