Iskolafelújítás

2021.09.30. 12:32

Néptáncszobával és konditeremmel bővült a nagyhegyesi iskola

A hajdúszováti intézményben pedig tantermek újultak meg.

Fotó: Kovács Zsolt

A Berettyóújfalui Tankerületi központ iskolái közül elsőként a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola és a Hajdúszováti Diószegi Lajos Általános Iskola nyert támogatást iskolafelújításra. A munkálatokat a nyáron elvégezték, az ünnepélyes átadás mindkét tanintézményben csütörtökön volt. Nagyhegyesen közel 16 millió forint vissza nem térítendő támogatásból egy régi épület felújításával tornaépületet alakítottak ki. Megújult a helyiségek padlóburkolata, falai és mennyezete, új ajtókat szereltek be. Korszerűsítették a világítást. A fejlesztéssel biztosították a mindennapos testnevelés feltételeit. Kissné Burzuk Mária intézményvezető elmondta, hogy a régi épület helyiségei korábban osztálytermekként is szolgáltak. Ezeket felújították, így most tükrös táncterem, konditerem, kis tornaterem és hozzá öltöző, nagy közösségi tér és raktár kapott helyett az épületben.

Fotó: Kovács Zsolt

Hajdúszováton közel 32 millió forintból a Maklári-Pap Mór utca 2. szám alatti iskolaépületben öt tanterem teljes belső rekonstrukciója zajlott le és kapott korszerű megvilágítást. Az iskola informatika terme is teljes felújításon esett át. A beruházásnak köszönhetően az általános iskolás gyerekek egy modernebb, környezettudatosabb, biztonságosabb környezetben végezhetik el általános iskolai tanulmányaikat.

Fotó: Kovács Zsolt

Közösen döntik el

Az átadó ünnepségen jelen lévő Bodó Sándor országgyűlési képviselő a Napló kérdésére elmondta: az állami fenntartású iskolákban is igényelnének viszonylag kis léptékű, 10-30 milliós nagyságrendű fejlesztéseket. Ezek beilleszthetőek a Magyar Falu Programba, és a nyári szünetben el kell végezni. Ilyen fejlesztésre a választókerületből Nagyhegyes és Hajdúszovát tudott pályázni. – Az, hogy melyik település következik, a tankerülettel és az önkormányzatokkal fogjuk egyeztetni. Most úgy ítéltük meg, hogy ebben a két intézményben a legsürgősebbek a feladatok. A tankerület egyébként saját programban is végez felújításokat – tette hozzá Bodó Sándor.

Fotó: Kovács Zsolt

Majosi Pálma tankerület-vezetőt kérdeztük, hogy miért éppen ez a két település kapott támogatást. – Nagyhegyesen a szakmai munka alátámasztására a megépült tornaterem mellett a tanulói közösség összetétele és létszáma miatt szükség volt még olyan szobákra, amelyek helyet adnak a gyerekek mindennapos testnevelésében megtartható óráinak. Hajdúszováton pedig olyan termeket tudtunk átvenni, aminek a folyamatos javításával sem tudtuk elérni azt a ma jogosan elvárt színvonalat, hogy a gyermekek a településen maradjanak. Ezt a megtartó erőt szerettük volna a felújítással tovább erősíteni.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában