Közgyűlési előterjesztés

2021.09.28. 08:23

Megszűnhet egy gyermekorvosi körzet Debrecenben

Elosztanák a betegeket a többi gyermekorvos között.

Fotó: Kiss Annamarie

A Tócóskert tér 4. szám alatt dr. Jáki Ágnes házi gyermekorvos idén befejezte több mint negyvenéves gyermekgyógyászati tevékenységét, praxisjogának értékesítési szándéka sikertelen volt.

A doktornő végül egészségügyi okok miatt kérte az önkormányzattól az általa addig vitt 15. számú házi gyermekorvosi körzet (Tócóskert tér 4.) betegellátásának további biztosítását, egyben a feladatellátási szerződés megszüntetését – derül ki a csütörtökön a képviselők elé kerülő előterjesztésből.

Az önkormányzat a Dr. Jáki Háziorvosi Szolgáltató Bt.-vel kötött szerződést idén március 31-én megszüntette. A folyamatos betegellátás érdekében ebben a körzetben április 1-től – polgármesteri határozat alapján – megbízási szerződést kötöttek helyettesítésre, hat hónapos időtartamra, ami most lejárt. Dr. Jáki Ágnes praxisjogának értékesítése továbbra sem volt eredményes, ezért dönteni kell a körzet további működtetéséről.

Alacsony a kártyaszám

A Tócóskert gyermekkorú lakosainak alapellátását a kezdetektől nyolc házi gyermekorvosi körzet biztosította, jelenleg ezt hét házi gyermekorvos látja el. A gyermeklétszám változása, a szabad orvosválasztás hatást gyakorol a praxisok kártyaszámára, a finanszírozásra, a működtetés rentabilitására. Figyelemmel a házi gyermekorvosok korábbi egységes álláspontjára, kérésére, mely szerint az alacsony kártyaszám miatt értékesíthetetlen praxisjoghoz tartozó ellátási területet az önkormányzat a társkörzetek között azonos nagyságrendben ossza fel, a közgyűlési előterjesztésben Papp László polgármester azt javasolja, hogy a 15. számú gyermekorvosi körzet október 1-től szűnjön meg és a körzet ellátási területét arányosan osszák fel a tócóskerti gyerekeket ellátó másik hét gyermekorvosi körzet között.

Erről a szeptember 30-i közgyűlés dönt.

CH

Borítókép: A rendelő a Tócóskert egy forgalmas részén van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában