Fotókkal

2021.09.27. 14:54

Megnyitották a Nyelvek Hetét

A programsorozat célja a nyelvtanulás népszerűsítése a fiatalok körében.

Fotó: Kiss Annamarie

Az eredetileg szeptember 26-án tartott Európai Nyelvek Napját ünnepelve egyhetes programsorozatot indított a Tóth Árpád Gimnázium. Az intézmény Nyelvek Hete címmel az idegen nyelvek megismerésére, illetve a kultúrák sokszínűségére helyezi a hangsúlyt – tudtuk meg a hétfői, ünnepélyes megnyitón.

Puskás István alpolgármester | Fotó: Kiss Annamarie

Nagy potenciál

Az eseményen Puskás István kultúráért felelős alpolgármester – aki valaha szintén a Tóth Árpád Gimnázium padjait koptatta – személyes élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel, illetve a külföldi nyelvek tanulásának hatványozott jelentőségére hívta fel a figyelmet.

„Egy nyelv tanulása messze több, mint egy hagyományos iskolai tantárgy. Új világba nyerünk bebocsátást rajta keresztül.”

– Különösen a 2020-as években van értelme idegen nyelvekkel, kultúrákkal foglalkozni Debrecenben. A város nagymértékű változások elején jár, amelyek folyamán még intenzívebbé válnak kapcsolatai a nagyvilággal. Ez egy igenis piacképes ismeret, legyen az angol, német, spanyol, olasz, vagy kínai, az idegen nyelveket beszélőkre hatalmas szükség lesz Debrecenben. A város sikerének egyik titka is az lesz, hogy ezt az egyre nemzetközibbé váló közösséget, a város lakosságát hogyan sikerül majd egy közösséggé formálni. Nemsoká akár az üzletekben, a pénztárnál sorba állva is gyakrabban hallhatunk majd idegen nyelveket, nemcsak az itt tanuló külföldi diákok, de az ide érkező dolgozók, vagy azok gyermekei miatt is. Minden afelé mutat, hogy nyelveket tanulni nemcsak élményszerű, de rendkívül praktikus dolog is. Minden helyzet, ami ezt elősegíti, a város számára is fontos – emelte ki az alpolgármester.

Fenyősné Kircsi Amália intézményvezető | Fotó: Kiss Annamarie

Izgalmas programok

Fenyősné Kircsi Amália intézményvezető a megnyitón elmondta, nemcsak egy napig, hanem egész héten szeretnék ünnepelni a nyelveket. – Ennek a programsorozatnak az a célja, hogy népszerűsítsük, illetve élményszerűvé tegyük a nyelvtanulást, igaz, az iskola falai között, de a kultúrák sokszínűségét megmutatva a gyermekeknek – emelte ki az intézményvezető.

A tanulók a gimnáziumban jelenleg angolul, spanyolul, olaszul és németül, valamint szakköri formában latinul és egyetemi segítséggel hollandul is tanulhatnak. A Nyelvek Hete keretében különböző rajzokkal is készültek, az intézmény falain a diákok kedvenc szavukat elevenítették meg megannyi nyelven. Ezen kívül az American Corner tartott tájékoztatót a Future Leaders Exchange programról, de rendhagyó németóra a Debreceni Deutsches Kulturforum szervezésében, Gert Loosen (Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszék) előadása a holland felsőoktatási rendszerről, rendhagyó kínai óra a Debreceni Konfuciusz Intézet szervezésében, rendhagyó olasz óra a Debreceni Olasz Tanszék szervezésében, illetve közös éneklés a világ nyelvein a Zene Világnapja alkalmából is a programok részét képezi majd.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában