Fejlesztés itt, fejlesztés ott

2021.09.25. 13:00

Időszerűek a beruházások Hajdúhadházon

Bővítik a bölcsődei férőhelyeket, és a hónap végén útépítés is elkezdődhet.

20210413 Hajdúhadház fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Sajtóbejárást tartottak, amely során megtekintették a folyamatban lévő hajdúhadházi beruházásokat.

Fotó: Napló-archív

Lecsökkent a munkanélküliek aránya a településen, így egyre több szülőnek van szüksége a napközbeni gyermekfelügyeletre. Míg évekkel ezelőtt 25 százalék felett volt a munkanélküliek aránya, mára ez a mutató – még a járványhelyzetre tekintettel is – 10 százalék alá esett. A helyzet javulásával párhuzamosan született meg az igény a bölcsődefejlesztésre. Csáfordi Dénes polgármester elmondása szerint volt olyan időszak, amikor több mint 70 gyermek szerepelt a várólistán, az intézmény befogadóképessége azonban korlátos volt.

Most a meglévő négy csoportszobát két újjal bővítik közel százszázalékos pályázati támogatottság mellett.

A katonaság részére is

– Mérlegelve a problémát, pályázatot nyújtottunk be, amit sikeresen elnyertünk. A munka már elkezdődött – mondta el. Hozzátette: műszaki jellegű probléma miatt két hónapot álltak a munkálatok, mostanra azonban találtak rá megoldást.

A tervek szerint még idén tető alá kerül az új épületrész, a tél folyamán belsőgépészeti munkákkal folytatják a beruházást. A teljes befejezés nyár elején várható.

A Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium támogatásával jelentős belterületi gyűjtőút korszerűsítése is megkezdődött nyáron. Mintegy 600 millió forintos keretből a belvárost a katonai kiképzőbázissal összekötő utat fejlesztik, a korszerűsítés így részben a városban élőket, részben pedig a katonai bázis munkatársait szolgálja. A szakaszon teljes felújítást kiviteleznek vízelvezető rendszerrel, a külterületi szakasz szélesítésével. Az érintett városrészen az ivóvízbekötéseket mostanra elvégezték a szakemberek.

A honvédségi járművek miatt nagyobb teherbírású utat építenek, erre már a tervezésnél figyelmet fordítottak. Az elképzelések szerint a beruházást tavasszal fejezi be a kivitelező.

Csáfordi Dénes egyéb útfejlesztéseket illetően egy 300 millió forintos, százszázalékos hitelforrásból megvalósuló korszerűsítésről is beszámolt.

A problémás út

– Nincs jelentős hitelállománya a városnak, sem a hitelösszeg, sem a törlesztés nem jelent terhet a településnek. Az összegből a 4-es főutat a vasútállomással összekötő útszakasznak a felújítását tervezzük. Ez az utolsó olyan gyűjtőút, amely az elmúlt évtizedekben nem esett át jelentős felújításon. Hajdan állami tulajdonban voltak a bekötőutak, az önkormányzati tulajdonba vétel 2014-ben történt. Kisebb felújításokat tudtunk végrehajtani azóta, de jelentősebb útépítési pályázatokat nem írtak ki önkormányzatok számára az elmúlt időszakban. A 4-es főútról az egyik bevezető szakasz az Arany János utca, amelynek útburkolata mostanra már szinte járhatatlanná vált, kátyúzással nem lehet javítani az állapotán. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy hitelösszegből újítjuk meg – részletezte.

A munkálatokat a tervek szerint szeptember végén kezdik meg. A szakaszt érintő vízelvezető rendszer felújítását pályázati forrásból korszerűsítik majd.

BBI

Borítókép: A helyi bölcsődét két csoportszobával bővítik, a munkával a tervek szerint jövő nyáron készülnek el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában