rossz a helyzet

2021.09.02. 18:25

Horrorkörülmények között élő állatok: börtön is járhat a felelőtlen gazdáknak

A beteges kutya-macska gyűjtögetés megyénkben is elterjedt.

Szilágyi Attila állatorvos nyilatkozott a Naplónak. 20210414 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Fotó: Napló-archív

Hajdú-Biharban az sem ritka, hogy akár több tíz macska vagy kutya szenved a kényszeres állatgyűjtögetés miatt. Szilágyi Attila Balázs állatmentővel beszélgettünk arról, hogyan vethetünk véget az effajta helyzeteknek.

A szakember elöljáróban leszögezte, a szabályok ismerete nagyon fontos, illetve felhívta a figyelmet arra:

ne menjünk el a hasonló szörnyűségek mellett, jelentsük!

– Kutyát gyűjteni azért lehet, mert sokan magánemberként nem ivartalanítanak, nem jelöltetik az állatokat egyedileg, azaz nem rendelkeznek az ebek mikrocsippel. De ha ez mégis megtörténik, a kapun véletlen kiengedett kutya vagy a szökésre alkalmas kerítés a gyűjtögetők malmára hajtja a vizet, a menhelyekre pedig embertelen terhet ró. Az ivartalanítás hiánya és az úgynevezett önsétáltató, vagy kóbor kutya akkor is növeli a számokat, ha csak kis időre kijut az állat – mondta. Majd kitért azokra, akik sokszor képtelenek felmérni, mekkora felelősséggel jár egy négylábú tartása.

„Többen gondolnak egyet, és magukhoz vesznek egy cicát vagy kutyust, mert a gyermek biztos örülni fog neki, ez azonban óriási hiba.”

– A folyamat egy fő velejárója a megnőtt anyagi terhek és a kedvencre fordítandó időigény. Ebből lesz többek közt a láncra vert, lesoványodott, a kidobott, autóból kitett, elütött kutya, vagy jobb esetben a menhelyek martaléka, s nagy szerencsével végül súlyos lelki sérülések után találhat új gazdára. Tehát összegezve, ha már az alapvető szabályokat betartanánk, észszerűen gondolkodnánk, akkor kevesebb lenne a baj, és a szervezetek nem élet-halál harcot folytatnának – mondta.

Fotó: Napló-archív

Láncon tartás, éheztetés

A szakember hangsúlyozta, elengedhetetlen az állat ivartalanítása, jelölése, valamint az, hogy megkapják a kötelező oltásokat. Olyan körülményeket kell megteremteni a kedvencünknek, ami nem veszélyezteti a testi-lelki fejlődését.

„Megyénkben sajnos nagyon rossz a helyzet, számtalan horrorterület van. A tartási körülmény és annak megítélése relatív fogalom.”

– A törvények hiányosak, nincsenek átgondoltan kidolgozva. Ennek oka főleg abban keresendő, hogy a felgyorsult világ és a szaporulatok nem állnak arányban a régi, elavult törvényekkel. Alapvetően azt lehet mondani, hogy a legtöbb esetben a probléma a láncon tartás (szabad ég alatt, nem tud az időjárás elől elbújni), éheztetés, az előbbiek mellé párosuló betegségek, azok kezeletlensége és a nem kívánt almok, amikre ugyanez a sors vár persze – így meg is van a láncolat. Ezeken már csak egy jelenség tud rontani, az pedig a kutyagyűjtögetés.

„Egy mostani ügyem főszereplője jelenleg 60-100 kutyát tart egy helyen, és a fenti ­rossz tartási körülmények ott is jelen vannak.”

– Földről esznek a kutyák, egymást támadják, nem tudnak az időjárás viszontagságai elől elbújni, orvos sem sokszor látja őket. Mondhatni, 2007 óta most sikerült elérni, hogy beoltassa az összes kutyát, illetve egyedi azonosítót is csak a közelmúltban kaptak – fűzte hozzá.

Akár börtön is járhat

Az állatvédő leszögezte, többnyire bejelentés alapján dolgoznak, valamint a hatóságokkal nagyon jól együtt tudnak működni, példátlan az összefogás az egyik mostani ügyükben is. – A sikerhez elengedhetetlen egymást segíteni, ami hazánkban így is történik. Nem elegendő telefonálni, kanapéról küldeni egy üzenetet, vagy onnan bírálni. Jogos alapot kell találni; ezeket a feladatokat ma Magyarországon alapítványok, civil szervezetek végzik többségében. Szervezetem ilyen szempontból szerteágazó. Az alapítványom – kizárólag az állatjólétet szem előtt tartva – a jogi szervezet, az állatorvosi rendelő és az informatikai háttér alappillérein áll. Ennek köszönhetően hatványozottan jártasak vagyunk abban, hogy megszűrjük az eseteket, kihez és mikor kell forduljunk – jegyezte meg, aztán a mostani legnagyobb ügyét mutatta be.

– Az alapítványomhoz érkezett bejelentés, miszerint 2007 óta horrorkörülmények között élnek kutyák. Feladatom a terepmunka, kapcsolatfelvétel a hatóságokkal, úgynevezett finomhangolás. Így most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság több osztálya is jelen van, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának illetékesei és a járási hivatal (mint állatvédelmi hatóság) hatósági állatorvosai. Ha hiányosságot, esetleges visszaélést, bűncselekményt tárnak fel az ügyben, az abból fakadó szankciók lesznek az első lépcsők.

„Ha ezek helytállóak, akkor lehetséges az állattartástól való eltiltás, vagy az állatok kiemelése a jobb élethez való joguk okán; magas összegű pénzbírságot lehet kiszabni, de súlyosabb esetben akár börtön is járhat a cselekmény súlya alapján.”

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában