egészséges és igen fürge

2021.09.16. 14:17

Cukiság: madagaszkári nappali gekkó kelt ki a debreceni állatkertben

A faj itthon csak a cívisvárosban és Győrben látható.

Fotó: debreceni állatkert

Még csak néhány éve érkezett, de már rendszeresen szaporodik a debreceni állatkert madagaszkári nappaligekkó-párja, akiknek legifjabb utódja épp a mai napon kelt ki 66 nappal a tojásrakást követően, tudatta az intézmény csütörtökön.

Fotó: debreceni állatkert

A csupán néhány centiméteres, de szüleinél nem kevésbé színpompás kis gekkó egyelőre a Pálmaház kulisszái mögött nevelkedik, de a jelek szerint kiváló egészségnek örvend, és a fajra jellemző módon igen fürge.

Az Észak-Madagaszkár erdőségeiben őshonos madagaszkári nappali gekkó (Phelsuma grandis) 30 cm-es testhosszával a legnagyobb nappaligekkó-faj. Mint neve is mutatja, főleg nap közben aktív; vegyes étrendjét rovarok és más gerinctelenek, illetve nektárok és gyümölcsök teszik ki. Mivel Madagaszkár szigete erőteljesen érintett a természeti erőforrások túlzott mértékű felhasználásában, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. Impozáns külseje miatt igen kedvelt terráriumi faj, a hazai állatkertek körében azonban igazi ritkaságnak számít, mivel csak Debrecenben és Győrben található meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában