fókuszban a szakképzés

2021.09.07. 12:39

A megye mindkét szakképzési centrumával megállapodott a Krones

A Krones számára kiemelkedően fontosak a helyi együttműködések, ezt az oktatás területén is szeretnék tovább erősíteni, a vállalat számít a fiatalokra.

A cégnek van egy együttműködése a Debreceni, illetve a Berettyóújfalui Szakképzési Centrummal, ezt egy stratégiai együttműködési megállapodás aláírásával erősítették meg kedd délelőtt.

Pascal Männche ügyvezető kifejtette, az együttműködési szerződéstől azt reméli, olyan magot tudnak elvetni, amiből egy nagyon erős fa fog kinőni, ez megalapozza az ifjúság továbbképzését.

– Már a múltban és több beszédemben is hangsúlyoztam, hogy a Krones Hungary nemcsak debreceni gyártási, termelői hely akar lenni, hanem a városban és a régióban egy nagyon aktív szereplővé akar válni – hangsúlyozta. Az ügyvezető kitért arra is, ezért különböző lépéseket tesznek, részt vesznek a város nagyobb eseményein, valamint igyekeznek Debrecen lakosságát más módon is elérni.

„Azért vagyunk ma itt mindannyian, hogy a jövő generációjának előkészítsünk egy nagyon pozitív jövőképet és szakképzést.”

– Ezt közösen hozzuk létre a két szakképzési centrummal, ezáltal szeretnénk megmutatni, hogy nemcsak Debrecen számára nyújtunk lehetőségeket, hanem az egész régió nagyon fontos számunkra – mondta Pascal Männche. Kitért arra is, Németországban a szakképzést nagyra értékelik, a Krones németországi központjának példáján elmondta, ott hagyomány, hogy a legtehetségesebb szakképzőt kinevezik. Ezt szeretné Debrecenben is megvalósítani.

– Ez a mai nap egy kezdet, aminek nagyon fontos folytatása is lesz, hiszen a két szakképzési centrum után valószínűleg még a hónap végén az egyetemmel is aláírjuk az együttműködési szerződést. Ez mind azt mutatja, hogy számunkra a szakképzés, a felsőfokú képzés nagyon fontos – szögezte le.

Barcsa Lajos alpolgármester elsőként arról beszélt, hogy a Krones volt az első olyan vállalat, amely a jövőjét látta Debrecenben, a Déli ipari parkban. Úgy véli, ezzel elindult egy olyan fejlődés, amely talán az évszázadot is meghatározza. Mint mondta, a szerződés aláírása óta nagy utat tett meg a cég, ma már a debreceniek többsége tudja, mivel foglalkozik a Krones.

„A befektetési tárgyalás alatt és az építkezés során a város minden segítséget megadott ahhoz, hogy egy jó üzem jöjjön létre, de ez nem elég a sikerhez.”

– Közép és hosszú távon is biztosítani kell azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy versenyképes üzem működjön. A versenyképesség egyik feltétele a szakképzett munkaerő – mondta az alpolgármester. A megállapodás kapcsán úgy fogalmazott, ez mutatja a cég gondolkodását is: nemcsak a jelenre gondol, hanem a jövőre is.

– Hosszú távon szeretné bebiztosítani saját magának és a régiónak a szakképzett munkaerőre vonatkozóan azokat a tartalékokat, amelyek a szakképzési centrumainkban rendelkezésre állnak – hangsúlyozta Barcsa Lajos. Az alpolgármester szerint ez a megállapodás egy win-win szituáció mindenkinek:

a Krones bebiztosítja a munkaerejét, a tanulók megtalálhatják azt a céget, ahol a későbbiekben dolgozhatnak, a szakképzési centrumok pedig megmutatják, hogy gyorsan és rugalmasan tudnak reagálni a munkaerőpiaci kihívásokra.

Kifejtette, örömére szolgál, hogy Berettyóújfalui Szakképzési Centrum is csatlakozik a megállapodáshoz. Mint mondta, nem lehet cél az, hogy kiürítsék a Bihari térséget, viszont a közlekedési kapcsolatokat jelentős mértékben javította a kormány az elmúlt időszakban, ezáltal egy versenyképesebb régió jött létre. Kiemelte, nemcsak a közúti, hanem a vasúti kapcsolatot is szeretnék javítani az elkövetkező időszakban.

Ez követően Papp Gábor, a BSZC kancellárja, majd Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja aláírta az együttműködési megállapodást a céggel.

KD

Borítókép: Pascal Männche, a Krones ügyvezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában