fotókkal

2021.08.13. 10:54

Piaccsarnokot és megújult útszakaszt adtak át Biharnagybajomban

Majd hajnalig tartó programsorozat kezdődött a település napján.

Biharnagybajom napja

Fotó: Kovács Péter

Cseppet sem volt szerencsétlen nap a péntek 13-a a bajomiaknak, hiszen két létesítménnyel is gazdagodott a falu. Ám mielőtt még a polgármesteri hivatalból átmentünk volna a községházával szinte szemben nyíló utca elején megépített piaccsarnok átadására, Szitó Sándor polgármestert arról kérdeztük, hogy miért éppen egy pénteki napon tartják Biharnagybajom Napját.

– Alkalom szüli a rendezvényt. Mindenképpen szerettünk volna falunapot tartani, és az átadásokat is ünnepélyessé tenni. Volt ugyan már néhány hete egy Sárrét Fesztünk, amit akár falunapnak is tekinthettünk, de a piac és az út átadására is szerettünk volna egy rendezvényt.

„Ahogy szerveztük az átadási programot, újabb és újabb ötletek jöttek, míg végül hajnalig tartó, sokszínű programsor állt össze, ami a Biharnagybajom Napja elnevezést kapta”

– válaszolta Szitó Sándor polgármester, aki immár az ünnepség megnyitóján a beruházásokról is beszélt. – 53 millió forint pályázati támogatásból megépült a piaccsarnok. Ehhez az önkormányzat közmunkásai térkövezett teret, parkolót és fedett elárusítóhelyeket készítettek. A piacfejlesztés második ütemében a csarnok mellett lévő régi épületet újítjuk fel, abban üzlethelyiségeket alakítunk ki. A piac a jövő héttől működik. A Magyar falu programban újult meg a Püspökladány-Szeghalom közötti út biharnagybajomi belterületi része 466 méter hosszban 61 millió forintból.

Újabb fejlesztési tervek

Vitányi István országgyűlési képviselő elöljáróban elmondta, hogy az utóbbi 8-10 évben Biharnagybajom is dinamikusan fejlődik, és ha a pandémia nem szólt volna közbe, még több átadás lehetett volna. – Gyönyörű piac előtt állunk, és a piac második üteme több mint 100 millió forintból valósul meg. Az útra koncentrálva látható, hogy folyamatosan újulnak meg és épülnek utak a térségben.

„Néhány éve tervezzük, hogy megcsináljuk a Biharnagybajom és a megyehatár közötti útszakaszt. Bejelentem, hogy jövőre a Magyar falu programban megcsinálják a 2,5 kilométeres szakaszt”

– fogalmazott az országgyűlési képviselő, majd választókörzete Magyar falu programban való pályázási sikereiről elmondta, hogy közel 3 milliárd forint érkezett eddig, amiben még nincs benne a falusi csok, valamint a falusi boltok fejlesztése és a kisvállalkozók támogatása.

Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke kijelentette: a megyei önkormányzat minden tekintetben együttműködik a településekkel annak érdekében, hogy a helységek elkezdjenek újból önmaguk lenni, és úgy tudjanak egy térséghez csatlakozni, hogy közben életképessé válnak vagy azok maradnak. – Élhetővé kell tenni a sárréti településeket is. A piac és az út az élet egyik alapvető feltétele – tette hozzá.

Fotó: Kovács Péter

Szoták Zoltán, a Magyar Közút hajdú-bihari részlegének vezetője elmondta: az országos közutak ugyanazzal a problémával küzdenek, mint az önkormányzati utak. Kevés a pénz a régen épült utak fenntartása. A Magyar falu programban jelentős felújítások történtek. Bajomban két szakasz újult már meg összesen 3,3 kilométer hosszan.

Jó a csarnok, sima az út

Sokan kilátogattak a piac és az újraaszfaltozott út átadójára Biharnagybajom központjában. Az egyik lombos fa alatti padon, a hűvösben beszélgető két idős férfit kérdeztük, hogy tetszik nekik a piac az új út. Lakatos Árpád a beszédesebb, Nemes Lajos inkább csak helyeselte, ahogy komája dicsérte a két beruházást.

– Korábban nem volt jó a piac, mert kint volt a szabad ég alatt. Eső, szél érte a vevőt, eladót, árut. Télen fáztunk, nyáron nagyon melegünk volt. De most már nagyon jó, hogy átadták a fedett részt. Kívül is vannak árus helyek, azok felett is van tető. És a kövesút is jobban járható. Igaz, kéne ide is biciklisjárda, mint Udvariban. Nem ütné el a kocsi a gyerekeket; sajnos volt ilyenre is példa. De az út most már Gyarmat és Udvari felé szép sima.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában