Alázattal a magasságokig

2021.08.16. 09:27

Olimpiai bajnok vízilabdázónk vendégeskedett a hajdúdorogi strandon

Kifejezetten bűn és gyarló dolog nagyképűvé válni – hangsúlyozta Kiss Gergely.

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is részese volt annak az ifjúsági gyalogos zarándoklatnak, amely a múlt szombaton ért véget, s amely mutatja, hogy a kereszténység él, fejlődik és növekszik.

A második napon – a múlt szerdán – a hajdúdorogi strandra várták Kiss Gergelyt és feleségét, Kissné Valkai Annát. A beszélgetésből – melyben Obbágy Lacus atya volt a partnerük – kiderült: történetük nemcsak a karrier, de a magánélet terén is olyan követendő példa, amely ma már igen ritka.

Két ember találkozásáért a Jóisten felelős

– vallja a házaspár –, s náluk nagyon hamar az derült ki, hogy ez az adomány működőképes. Az elmúlt 25 évben fel sem merült soha bennük, hogy ez máshogy is lehet, s nagyon remélik, hogy az előttük álló évek is csak tovább erősítik szövetségüket – áll a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján olvasható tudósításban.

A szülői „recept” szerint

Tizenkilenc évesen találkoztak először, már néhány hónap után tudták, hogy egymással képzelik el a jövőt, s csak azért vártak három évet a házasságkötéssel, hogy érettebben fogadjanak örök hűséget egymásnak. – Mindig az éppen aktuális feladatokat próbáltuk megoldani, a problémákra pedig nem problémaként tekintettünk, hanem egy kezelendő szituációra. Úgy néz ki, ez a recept jól bevált a 25 év alatt – idézte fel Anna, akinek egészen korán bizonyítania kellett alkalmazkodóképességét, hiszen fel kellett adnia főiskolai tanulmányait ahhoz, hogy Gergely Nápolyban játszhasson. De ezt, mint mondta, egyáltalán nem bánta meg, mert kis halasztással minden gond nélkül megszerezte diplomáját.

Három gyermekük született, Viktória (18), Patrícia (15) és Olívia (5), akiket a klasszikus keresztényi értékrend mentén igyekeznek nevelni. Úgy, ahogyan egykor őket is elindították szüleik útjukon: ez nem más, mint a munka alázata, a becsületes élet, a tisztesség és „azok a közhelyes hétköznapi dolgok”, amik a jó embereket viszik előre – idézik Anna szavait a tudósításban. A három lány mellé „gyűjtötte be” egyebek mellett három olimpiai aranyérmét Gergely, aki elmondása szerint már egészen kis korában tudta, hogy az ötkarikás játékok bajnoka akar lenni.

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Megint üres lesz az ellenőrző

Arról is beszélt, mivel tudta magát folyamatosan motiválni, úgy, hogy közben ne szálljon el a sikerektől.

„Mi sportolóként elsősorban egymásban, a csapategységben hittünk, de nagyon.”

– Aki mindent megtesz céljai eléréséért, és alázattal, koncentrációval, lelkesedéssel teszi a dolgát, nem csak úgy csinálgatja, annak tartalmas, sikeres pályafutása lesz. Viszont ezzel párhuzamosan kötelessége szerénynek is maradni, kifejezetten bűn és gyarló dolog nagyképűvé válni, hiszen nagyon hamar vissza lehet kerülni a padlóra – hangsúlyozta a bajnok, és azt javasolta a fiataloknak, hogy ne elégedjenek meg azzal, ha kitűnő bizonyítvánnyal zárják a tanévet, hiszen szeptemberben az ellenőrző megint üres lesz, és újabb ötösökkel kell azt megtölteni. Szerinte az is nagyon fontos, hogy mindenki megtalálja az arany közép­utat és

„ne cipelje a kudarc miatti szomorúságot, de a siker miatti önteltséget sem”.

A beszélgetés végén Kiss Gergely méltatta a magyar küldöttség Tokióban elért sikereit, és hozzátette, annak még inkább örül, hogy a versenyszintű sportolás egyre népszerűbb hazánkban. A Nagy Sportágválasztó szóvivőjeként azonban ő már arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kell mindenkinek élsportolónak lenni, a rendszeres mozgás viszont mindenki életében nélkülözhetetlen.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában