Rendbehoznák a sírját

2021.08.28. 17:10

Most is őrzik Kossuth Lajos szárnysegédjének emlékét Monostorpályiban

Thuolt István köztiszteletben álló emberként élt a megyénkbeli faluban.

Monostorpályi életképek

Fotó: Kovács Péter

Síremlék a temetőben, valamint az általános iskola elnevezése is őrzi Thuolt István emlékét Monostorpályiban.

A település dimbes-dombos temetőjében a bejárattól nem messze, a gyalogút mellett egy ékes haranglábbal díszített harang található. Mint megtudtuk, a látványos, ácsolt építményt egy helyi lakos készítette el, majd felajánlotta a falunak. De nem csak ezt az egy érdekességet rejti a temető. Továbbhaladva a fák hűs árnyékában az egykori honvéd hadnagy, Thuolt István végső nyughelyét is megláthatjuk.

Fotó: Kovács Péter

Nem mindig volt ilyen szembetűnő jelenség az emlékhely, erről a település polgármestere, Szabó József beszélt a Naplónak, amikor rövid sétát tettünk a falu sírkertjében. Elmondta, hogy volt idő, amikor a temetőbe járók nem tudtak a sírhelyről, sőt, még azok sem, akiknek szerettük annak közvetlen közelében nyugszik. Ennek a terület gondozatlansága volt az oka, hiszen idővel a fák ölelésében teljesen láthatatlanná vált a sír. Csaknem hat éve az önkormányzat vállalta magára a feladatot, és rendbe tette a helyet. A területet azóta is karbantartja, de a település polgármestere azt mondta, a terveik között ennél sokkal több szerepel.

Szabó József, Monostorpályi polgármestere | Fotó: Kovács Péter

– Annak idején még a családja készíttette a síremléket, akkor díszes vaskerítés volt körülötte. Sajnos ezt az évek folyamán megrongálták, és ma már szinte semmi nem maradt belőle. Amennyiben pályázaton nyernénk támogatást, körbe műköves díszítést kapna a sír, és visszaállítanánk az eredeti díszes kerítést is. Támogatás híján pedig megpróbáljuk önerőből megvalósítani az elképzelésünket – mondta Szabó József.

A polgármester arról is beszélt, hogy a helyi általános iskola tanulói rendszerint megemlékeznek a sírkertben. – Thuolt István emlékét nem csak az intézmény nevével őrizzük, a diákok ismerik a hozzá fűződő történetet, és rendszeresen koszorút helyeznek el a sírhelyénél is – részletezte.

Az Újvilágból tért vissza

Az 1848–49-es szabadságharcokban Monostorpályi is részt vett, a csatákba saját fiait küldte. Több katona nevét őrzi a véres időszak: Klubusitzky István huszár főhadnagy, Szabó Lajos altiszt, Létai Sándor, Hatvani Imre lovas katonák, Váry József főhadnagy, valamint Thuolt István honvéd hadnagy neve is híressé vált. Thuolt Kossuth Lajos szárnysegédjeként 1848-ban az Ihász Dániel őrnagy parancsnoksága alatt álló 55. zászlóalj főhadnagya volt. A szabadságharc bukása után külföldre menekült: családjával 1852-ben Angliából Amerikába ment, az Újvilágban pedig jól jövedelmező lovardát alapított. Tizenöt évvel később, amikor már rendeződtek a hazai viszonyok, visszatért Magyarországra, Monostorpályiban telepedett le, és országgyűlési képviselő lett. A községben a gróf Zichy család kúriájában lakott. Monostorpályi idővel az emigrációban élő Kossuth híveinek találkozóhelye lett. Thuolt István 1893-ban, 67 éves korában halt meg, életében köztiszteletben álló emberként élt a faluban.

BBI

Borítókép: Thuolt István kriptája a monostorpályi temetőben. A sírhelyhez rendszerint kilátogatnak megemlékezni a helybéliek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában