fotókkal

2021.08.16. 17:16

Megérkezett Debrecenbe II. János Pál pápa szobra

Kovács Jenő alkotását már fel is állították hétfőn, a debreceni Szent Anna-székesegyház lépcsőteraszán.

Megérkezett I. János Pál pápa szobra a debreceni Szent Anna Székesegyházhoz.

Fotó: Kovács Péter

A bronzkompozíció a néhai Szentatya 30 évvel ezelőtti, debreceni látogatásának tiszteletére készült. Az alkotást a hétfőn kezdődött, háromnapos ünnepi programsorozat záró alkalmán, szerdán este adják át. Ekkor 18 órától hálaaadó szentmise lesz a Szent Anna-székesegyházban, a szertartás főcelebránsa: dr. Ternyák Csaba egri érsek, aki a Rómában töltött szolgálati évei alatt 10 éven keresztül volt a Szentatya munkatársa, és a magyarországi látogatás előtt ő adott nyelvórákat a pápának. További résztvevők: Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott püspök, dr. Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita, dr. Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, plébános.

A protestáns egyház részéről jelen lesz: dr. Fekete Károly református püspök, Asztalos Richárd evangélikus elnök, lelkipásztor, valamint Sípos Barnabás ortodox parókus. Világi méltóságok: többek között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Papp László, Debrecen polgármestere, Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Gábor István Debrecen főépítésze, valamint más világi és egyházi méltóságok.

A köszöntő beszédek a szentmise befejezése után a templomban hangzanak el, aztán 19 órától megáldják Kovács Jenő szobrászművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrát. Hétfőn délután egyébként már visszakerült a lépcsőteraszra a templomalapító gróf Csáky Imre bíboros szobra is, melynek a talapzatát át kellett alakítani.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában