Kattogtak az órák

2021.08.10. 11:41

Ismét táblához ültek a sakkbarátok Nyíracsádon

Huszonhat óra kattogott, 52 versenyző küzdött a nyíracsádi sakk viadalon.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Csaknem kétévi kihagyást követően a júliusi házi bajnokság után végre szélesebb körben is táblához ülhettek a sakk megszállottjai Nyíracsádon. Az augusztus elején megrendezett hagyományos, Ligetalja névre keresztelt sakkversenynek a művelődési ház adott otthont. A megmérettetésre 52 fő érkezett, a helyieken kívül Nagyrábéról, Hajdúsámsonból Balkányból, Nyíradonyból, a határon túlról, Érmihályfalváról és Székelyhídról, de még Karcagról is.

Bekő Ferenc első megtette az első lépéseket | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Pandémia után végre szabadon

A megjelenteket Varga Józsefné házigazda intézményvezető köszöntötte, majd Bródi Róbert alpolgármester megnyitotta a versenyt. Örömét fejezte ki, hogy sokan elfogadták a meghívást, s végre ismét sikerült ennyi embernek táblához ülni Nyíracsádon, majd reményét fejezte ki, hogy egy újabb pandémia miatt nem szakad meg ismét a sakkversenyek sora. Ezt követően Szmír Mihály versenyszervező szólt néhány szót, majd Szilágyi Tibor versenybíró ismertette a szabályokat és az első sorsolás ültetési rendjét.

Sűrűn kattantak a versenyórák | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Kabály Mihály is örömmel ült táblához. A Debrecenben élő, de nyíracsádi születésű férfi minden meghirdetett versenyre hazalátogat szülőfalujába, így az augusztus eleji viadalt is nagyon várta már. Egyed Zsolt a Szolnok Megyei Sakkszövetség elnökségi tagja, a szövetség karcagi szakosztályának vezetője, aki maga is aktív versenyző, első alkalommal vett részt a nyíracsádi megmérettetésen. Magas élő pontszámai miatt ugyan nem versenyezhetett, de szívesen hozta el két csapattársát. – Szabad volt ez a hétvégém, ezért örömmel jöttem Nyíracsádra, és kísértem figyelemmel a partikat. A pandémia után minden lehetőséget megragadunk, hogy versenyen vehessünk részt akár játékosként, akár csak szemlélőként – fogalmazott Egyed Zsolt.

Egyed Zsolt | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A délután második felében került sor a kilencfordulós, svájci rendszerű viadal eredményhirdetésére. Az okleveleket és érmeket Varga Józsefné, Szilágyi Tibor és Szmír Mihály adta át. A gyerekek mezőnyében a helyi Szűcs Martin szerzett legtöbb pontot Birki Panna és Máté Botond előtt. Az ifjúsági kategóriában Semjéni Gyula nagyrábéi játékos végzett az élen, a helyi Simon Mihály a második, Simon Ábel a harmadik helyezést érte el. A felnőttek versenyében dr. Paszerbovics Sándor balkányi játékos végzett az élen, őt követte a nyíradonyi Juhász Tamás és a nagyrábéi Nagy Szilárd. A csapatversenyt Balkány nyerte Nagyrábé egyes és kettes csapata előtt. A helyi színekben játszó legeredményesebb játékos Aranyász Róbert volt.

Az ifjúsági kategória győztesei – Simon Mihály, Semjéni Gyula, Simon Ábel
A felnőtt egyéni verseny dobogósa: Nagy Szilárd, Juhász Tamás, dr. Paszerbovics Sándor
A csapatversenyben Balkány játékosai bizonyultak a legerősebbnek: dr. Paszerbovics Sándor Varró Miklós, Ratkó Márton, Kádár János | Fotók: Kedves Zilahi Enikő

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában