napközi

2021.08.09. 13:26

Hajdú hagyományok nyomában járnak a táborozók Hajdúdorogon

A megyéhez, a lakóhelyhez való kötődést erősítő táborokban lehetnek ezekben a napokban a diákok.

Fotó: Miska Andrea

Hét csoportban kétszáz, 7-14 év közötti gyermek vehet részt azokban a napközis táborokban, amelyeket egy konzorciumot alkotva a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Csökmőn, Hosszúpályiban, Körösszakálban, Újtikoson, Püspökladányban és Hajdúdorogon szervezett meg és tart ezekben a napokban. Az európai uniós támogatásból megvalósult táborok ingyenesek. A táborokról Hajdúdorogon, a Hajdú hagyományok nyomában elnevezésű táborban hétfőn reggel adott tájékoztatást Tiba István országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke, Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere és Korbeák György, a megyei fejlesztési ügynökség vezetője.

Könyv és legendárium

Tiba István azzal kezdte, hogy a közvéleményben általában kevéssé van jelentősége az olyan eseményeknek, amelyek nem épület-, út- vagy egyéb átadásokról szólnak. Majd azzal folytatta, hogy ebben a táborban is építésről van szó, és az semmivel sem kisebb jelentőségű a materiális dolgoknál. – Itt a nemzettudat épülhet! És mivel múltunk nélkül nincs jelenünk, jelenünk nélkül nincs jövőnk, ezért van óriási jelentősége ezeknek a táboroknak – jelentette ki Tiba István. – Magyarország megmaradásának az a kulcsa, hogy összetartó, erős magyarságtudattal rendelkező közösségeink legyenek. Itt, a Hajdúságban az a feladatunk, hogy a hajdú gyökerekre építve olyan közösségek kialakítását segítsük, amelyekben a gyerekeket megismertetjük a múlttal, hogy hogyan is néztek ki a hajdúk, milyen közösségben éltek, milyen összetartás jelenezte őket, mennyire magyarok voltak. Ha ezt látja a felnövekvő nemzedék, ez egységesen érdekli őket, fogékonyak rá, és otthonról hasonló információkat kapnak, akkor remélhető, hogy további ilyen közösségek alakulnak ki és erősödnek meg.

Balról: Horváth Zoltán, Pajna Zoltán, Tiba István és Korbeák György a hétfői sajtótájékoztatón | Fotó: Miska Andrea

Pajna Zoltán hangsúlyozta: fontos, hogy olyan programokat valósítsunk meg, amelyek a helyi igényeket elégítik ki. Már sok ilyen van a megyében. – Elkezdődött az a program, amelyben a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont 6 ezer 700 főig ingyen látogatható. Ott a gyermekek fontos információkat kapnak a tudományos életről. Másik ilyen program a nyári színházi előadások sorozata. Az eddigi 12 előadást ingyenesen tekinthette meg közel négyezer néző. Egy másik program a 2000-2001-es évben a magyar kormány által a települési önkormányzatoknak adományozott millenniumi emlékzászlóhoz hasonló. Ez azonban Hajdú-Bihar 82 települési önkormányzatát érinti. A települési ünnepek egyikén egy-egy díszcsomagolásban elhelyezett Bocskai-szablyát adunk majd át az önkormányzatok mindegyikének. Ugyancsak a vallási felekezetek helyi identitását erősíti majd a hitét aktívan gyakorló nyolcezer református, valamint négy-négyezer római- és görögkatolikus hívő számára készülő könyv, amelyek október-november környékére készülnek el. Tervben van, hogy Hajdú-Bihar több településén ünnepi alkalmakkor egy-egy arra alkalmas középület falát, homlokzatát fényfestéssel világítsuk meg, de tervezzük megyénk helységeinek legendáriumait bemutató könyv kiadását is.

Fotó: Miska Andrea

Horváth Zoltán elmondta, hogy a hajdú hagyományokkal foglalkozó tábor Hajdúdorogon a nyáron már az ötödik lehetőség az iskolásoknak. A korábbi négy tábor is egy-egy témában foglalkoztatta a gyerekeket. Mindegyik célja a közösségépítés és az, hogy a diákok játszva vagy éppen versengve tanuljanak. Hangsúlyozta, itt, Hajdúdorogon a görögkatolikus hajdúknál sok olyan érték van, amit kötelességük továbbörökíteni.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában