Különleges alkalom

2021.08.05. 12:53

Egy napon keresztelték a gyereket és a keresztapját Körmösdpusztán

Előbb a keresztapa-jelöltet, majd a gyermeket keresztelte meg a lelkésznő.

Fotó: Vmirjáncki József

Az elmúlt évszázadokban a megszületett kisgyermeket mihamarabb igyekezték megkeresztelni, hivatalosan is nevet adni az újszülöttnek. Ennek a gyakori gyermekhalandóság volt az oka. Ilyen veszély ma már nincs, ezért a kereszteléseket nem közvetlenül a születést követően tartják. Sőt, olyan is akad szép számmal, hogy felnőttek lesznek tagjai a református közösségnek.

Hetente egyszer van

A Körösszegapátihoz tartozó, ma már alig 70 lakosú Körmösdpusztán hetente egyszer, vasárnap délelőtt van istentisztelet, amelyet a Körösszegapátiból kijáró dr. Szabóné Kurucz Tímea lelkésznő tart. Keresztelő azonban nagyon ritkán van. A nemrégiben megtartott istentisztelet ezért több szempontból is különleges volt. A településrész kis református templomában kereszteltek egyszerre egy alig egyéves gyermeket és a leendő keresztapját.

A megkeresztelt gyermek és szülei | Fotó: Vmirjáncki József

Gulyás Zsolt és Papp Emőke második kisfiának, Rolandnak volt a keresztelője. De mielőtt a kisfiú keresztelését megkezdte volna a lelkésznő, előtte még megkeresztelte a leendő keresztapát, a felnőtt Bulcsú Andrást is. Így aztán a most megkeresztelt keresztapa és Gulyás Gabriella, az újdonsült keresztmama ünnepélyesen fogadták, hogy vállalják a gyermek lelki nevelését, a népes családdal együtt keresztény szellemben nevelik majd a református egyházközség új tagját. Az ünnepélyes szertartás után a lelkésznő köszöntötte az ünneplőket.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában