172. évforduló

2021.08.02. 12:21

Az 1849-es debreceni ütközetre emlékeztek a honvédtemetőben

Emlékét őrzik a hősi katonáknak, akik életüket adták a hazáért.

Megemlékezés a debreceni csata 172. évfordulójáról

Fotó: Kovács Péter

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc debreceni ütközetének 172. évfordulójáról emlékeztek meg augusztus 2-án délelőtt a helyi honvédtemetőben.

Fotó: Kovács Péter

– Bár a csata a magyarok vereségével ért véget, mindenképpen jelentős esemény volt, hiszen feltartóztatta az orosz seregeket.

A magyar hősök a legdrágább kincsüket, az életüket áldozták a hazáért, annak szabadságáért. Emléküket őrizzük, és hajtsunk fejet hősi tetteik előtt.

Emlékezni kötelességünk is, hiszen tudjuk, hogy az hal meg igazán, akit elfelejtenek – emlékeztetett Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának főlevéltáros-igazgatója a megemlékezésen.

Ünnepi beszédében a kegyeletadás mellett figyelmeztetett a béke fontosságára is. Mint mondta, meg kell becsülnünk, hogy közvetlen háborútól mentes korban és időben élünk. Hozzátette, mindebben nagy szerepe van a ma katonáinak.

Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának főlevéltáros- igazgatója | Fotó: Kovács Péter

Szendiné dr. Orvos Erzsébet elmondta, az utókor számára jelentős üzenetet képvisel az esemény. – Felhívja a figyelmet arra, hogy kitartással még a lehetetlen helyzetben is eredményt lehet elérni. Hiába veszítették el a csatát a magyarok, mégis megtették a kötelességüket. Jelentősége ezen túl egyfajta ösztönzés is, hiszen arra figyelmeztet, tárjuk fel a múltunkat. A levéltár szakemberei mindig az eredeti források felhasználására törekszenek. Ne az interneten elérhető, esetleges téves információkat alapul véve ismerjük a múltunkat. A levéltári iratokból feltárjuk a régi idők történéseit, és tovább is adjuk azokat. A jelenkor embereinek ismerniük kell a múltat, hogy ne legyen hiábavaló a hős katonák halála – részletezte.

Adattisztítás folyik

Az igazgató beszélt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár megkapta a II. világháborúban szovjet hadi fogságba esett, illetve a málenkij robotra elhurcolt katonák hadifogoly-kartonjait. – A feldolgozás, az adattisztítás most történik. A munka nagyon nehéz, hiszen cirill betűvel írták a szöveget olyanok, akik nem tudtak magyarul, így sok a személynevekben, a helynevekben való tévesztés. Segítségül hívjuk a modern technikát, algoritmusokat alkalmazunk, illetve olyan, orosz nyelven beszélő amatőr történészek segítségét kérjük, akik ismerik a katonai szaknyelvet – fejtette ki.

A kartonok az interneten bárki számára ingyenesen elérhetőek.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában