Újra tizenketten az asztal körül

2021.08.29. 21:44

A kabai Erdei Zoltánt választották a hortobágyi örökös pásztorok maguk közé

Jeles eseménynek adott otthont a debreceni Nagyerdő a napokban. A néhai Oláh István Hajdúböszörményi juhász megüresedett helyére választották be a 71 éves, de még mindig juhászkodó kabai pásztorembert, Erdei Zoltánt.

Erdei Zoltán juhász, Hortobágy Örökös Pásztora | Fotó: Kiss Edit-archív

Fotó: Kiss Edit

 

Erdei Zoltán juhász, Hortobágy Örökös Pásztora | Fotó: Kiss Edit-archív

Erdei Zoltán 1950. június 18-án született Debrecenben szülei egyetlen gyermekeként. Édesapja juhász volt a kabai termelőszövetkezetben. A pásztorélet szépségeit, a jószág szeretetét, a természet csodáját ő mutatta meg fiának. Az apai példa serkentésére már kisgyermek korában eldöntötte, hogy ő is ezt az utat választja. 1963-ban, már hetedik osztályos tanulóként esztrenga hajtó volt. (Az esztrenga a juhnyáj egyben tartására szolgáló mobil karám.) A következő évben a kabai Lenin Termelőszövetkezet, majd az egybeolvadás után a Vörös Csillag téesz juhásza lett. Előbb tanulóként, majd – miután 1967-ben Berettyóújfaluban megszerezte a juhtenyésztő szakmunkás bizonyítványát – már képzett munkavállalóként gondozta a birkákat. 1971-től hat évig falusi csordásként élte mindennapjait, majd ismét visszatért a szíve szerinti mesterséghez, a juhászathoz.

A termelőszövetkezetből való kiválást követően, 1992-től számadó juhásszá vált. 1200 darabos nyájnak viselte gondját, akkoron egymaga. Ebből hatszáz volt a saját állomány, de vállalt mégannyi befogadott jószágot is hozzá bérbe. Hogy miként lehet ennyi juhot egyedül felügyelni? – Hát a hatszázhoz is kellett egy óra reggelente, hogyha belementem átnézzem az egészségi állapotukat: van-e köztük férges, sánta, hasmenéses vagy egyéb kórságtól szenvedő, de a kétszer annyinál a két óra hosszas mustra után is előfordult, hogy napközben megláttam egyet-egyet betegen, s csak csodálkoztam, hogy nem vettem észre – emlékszik vissza azokra az időkre.

Vallja: a legelő, a gyarapodó jószág szemet gyönyörködtető látványa, a természet szeretete a pásztor embernek felülír mindent. Erőt ad a mindennapok újrakezdéséhez és segít megőrizni ennek az életformának a hagyományait.

Volt kivel együtt dolgozott

Erdei Zoltán mind a 11 örökös pásztor kollégáját ismerte már a közéjük választása előtt is, de Tóth Gyula az egyedüli, akivel korábban dolgozott is együtt. 57 éves pásztor pályafutásának legkedvesebb emlékei közt kutatva a fiatalságot említi elsőként, mert akkor még minden könnyebben ment, többen voltak, elbeszélgettek a nyáj mellett, összejártak munkán túl is, még egy-két áldomás is belefért az időbe. – Ma kötéllel sem lehet találni állatgondozó szakembert, mint más kétkezi munkást sem – osztja meg velünk tapasztalatait Erdei Zoltán.

2015-től már nem vállalta mások jószágait, magatarti juhászként éli napjait, de továbbra is aktívan, hiszen beszélgetésünkkor is a nyájat őrizte pásztorbotjára támaszkodva. A juhászkodás nehézségei után érdeklődve megtudtuk tőle: úgy van ez, mint a búzaterméssel, azaz jó időjárás esetén, napsütésben könnyebb a munka, nincs annyi gond a jószággal. Ám esőzéskor, s utána sárban, vízben hamarabb lesántul a juh is, s akkor lehet körmölni naphosszat.

A mostani 250 darabos állományt említve hozzátette: a duma még megy, de a munka már kevésbé így hetvenen túl. Ám közel sem hetvenkedik, hiszen csendesen teszi dolgát – ami számára megélhetés és hivatás egyaránt –, immár a Hortobágy Örökös Pásztoraként is.

Marján László

A díjról

A „Hortobágy Örökös Pásztora” címet 2007-ben alapították és az örökös pásztorok asztalánál tizenketten ülnek. Ha valaki az égi legelők pásztora lesz, a megüresedett helyre a jelöltek közül az örökös pásztorok választanak utódot. Írás igazolja, hogy ki viselheti a „Hortobágy Örökös Pásztora” címet. Aki erre rászolgált azzal, hogy méltón őrizte, ápolta, megtartotta, továbbadta ezen ősi foglalkozást. Aki dalainkat, pásztorművészetünket, ősi állatfajtáinkat, pusztánkat megőrizte. Ezen cím büszke birtokosa példája legyen a felnövekvő nemzedékeknek!

Az örökös pásztorok

Hortobágy Örökös Pásztorai (jelenleg):

– Árvai Sándor juhász (Lénárddaróc)

– Béres Mihályné Márki Piroska (Karcag)

– Erdei Zoltán juhász (Kaba)

– id. Garai János csikós (Hortobágy)

– id. Garai Lajos csikós (Hortobágy)

– Kordás János csikós (Balmazújváros)

– Molnár Imre gulyás (Hortobágy)

– Németi János juhász (Balmazújváros)

– Szilágyi János csikós (Balmazújváros)

– Szilvási János csikós (Balmazújváros)

– Tóth Gyula juhász (Hajdúszoboszló)

– Tóth József juhász (Hortobágy)

Tiszteletbeli Örökös Pásztorok:

– Galánfi András Kossuth-díjas fafaragó mester (Hajdúszoboszló)

– dr. Vajda Mária ny. főmúzeológus (Debrecen)

Elhunyt Örökös Pásztorok:

– Szabó Gábor csikós (Hortobágy)

– Szopkó János (Karcag)

– Szopkó Jánosné, Márki Mária (Karcag)

– Dankó Imre juhász (Sáránd)

– Molnár Sándor gulyás (Balmazújváros)

– Sáfián Tibor juhász (Kóróssziget)

– Máró Gábor gulyás (Hajdúnánás)

– Nagy István gulyás (Püspökladány)

– Pál István juhász, dudás (Tereske) tiszteletbeli örökös pásztor

– Kordás József csikós (Balmazújváros)

–Makoldi Sándor tanár, festőművész (Debrecen) tiszteletbeli örökös pásztor

–Oláh István juhász (Hajdúböszörmény)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában