nagy volt az érdeklődés

2021.07.04. 10:36

Van, aki csak a halászléért jön – két év után újra fesztiváloztak Tiszacsegén

Szűnni nem akaró kígyózó sorok, több ezer adag halászlé, több száz kiló sült hal – újra halászlé ünnepet tartottak szombaton Tiszacsegén.

Fotó: Kovács Péter

A pandémia miatt tavaly elmaradt a Tiszacsegei Halászlé Fesztivál, melyet 14 évvel ezelőtt szervezett meg először a helyi csárda tulajdonosa, Nagy Sándor.

– 14 évvel ezelőtt, amikor átvettem a csárdát, azzal a szándékkal indítottuk el a fesztivált, hogy megismertessük ezeket a finom halételeket azokkal is, akik nem voltak még itt. Promóciós jelleggel fél áron adtuk már akkor is a halászlevet, ez a hagyomány meg is maradt – mondta a Naplónak. A rendezvény évről évre egyre népszerűbb, a halászlé pedig ezreket vonz. Délelőtt már tömött sorokban álltak sorba a vendégek a levesért, de ahogy teltek-múltak az órák, nem rövidültek a sorok, hiszen újabb és újabb vendégek érkeztek. Szóba elegyedve a várakozókkal kiderült, volt, aki visszajáró vendég, akad olyan, aki kifejezetten a halászléért jött, a programokra nem maradt, de 6-8 adag ételt vitt haza. A környező településekről, de messzebbről is jöttek, a komp egész nap ingázott a Tisza két partja között, a parkolókban pedig egyre csak gyűltek az autók. Halászlé mindenkinek jutott, a munka már hajnal kettőkor elkezdődött a konyhán és egész nap főtt az étek.

Fotó: Napló-archív

– Négy-hatezer adag halászlé fog elmenni egész nap, felkészültünk rá, közel két tonna halat vásároltunk. Már tudjuk, hogy az igény erre megvan, minden évben egyre többen vannak. Ez az év egy kicsit kivétel, mert a pandémiás időszak miatt nem lehet annyira felmérni, ki az, aki el mer jönni. Bár már a jogszabályok is sokat engedtek – mondta még délelőtt a Nagy Sándor. A rendezvény a halfogyasztás népszerűsítését szolgálja, a halászlé mellett a kínálatban szerepelt sült hal is. Sátor alatt folyamatosan készült a pontypatkó, sült kárász és keszeg. Közel ezer kiló halat sütöttek ki szombaton, legnépszerűbbnek a pontypatkó bizonyult, bár kevesebben álltak sorba mint halászléért, itt sem fogytak el az emberek.

Miközben a kihelyezett sörpadokon jóízűek lakmároztak az emberek, a rendezvénytéren vásári forgatagban sétálgattak azok, akik már jóllaktak. Voltak, akik a Tisza-parton ejtőztek egy jót, délutánra pedig a színpad előtt is gyűltek az emberek, hiszen sztárvendégek is érkeztek a gasztronómiai fesztiválra, többek között Charlie, Keresztes Ildikó, Vastag Csaba és Nótár Mary is színpadra állt.

Az újrakezdés szimbóluma

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a Naplónak elmondta, a Tiszacsegei Halászlé Fesztivál a hagyomány mellett az újrakezdésnek egy szimbóluma. – Azt hittük, hogy ilyen nem lesz most jó ideig. Ha valaki azt kérdezte volna fél évvel ezelőtt, hogy lesz-e vajon az idén halászlé fesztivál itt a Tisza-parton, azt mondtuk volna, majd meglátjuk. De szerencsére az emberek értették az üzenetet, hogy oltakozni kell, be kell tartani a szabályokat. Most ez a rendezvény az újraindulás szimbóluma – fogalmazott.

A csegei gasztronómiai fesztivál jó találkozási lehetőség volt ismét a baráti társaságoknak. Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke mint mondta, nem protokollból látogatott ki, évek óta baráti kapcsolatban áll a csárda tulajdonosával. Az elnök úgy véli, a település előnye és hátránya egyben a Tisza.

– Egyrészt egy csodálatos természeti környezetet jelent a folyó, de ugyanakkor a település be is van zárva, hiszen Borsod megye irányába csak a komppal tudunk közlekedni. Meg kell találni, hogyan lehet ennek a térségnek megtalálni azt az előnyét, ami a természeti adottságokból adódik. Minden évben vannak olyan fejlesztések, amelyek azt mutatják, hogy egyre jobban lehet a csegei turizmust is támogatni – mondta a Naplónak Pajna Zoltán, aki szerint a fesztiválnak idén az az üzenete, hogy a kormány, az operatív testületek mindent elkövettek azért, hogy mi szabadok legyünk. Azonban az állampolgárokon a felelősség, hogy közösen meg tudjuk-e akadályozni, hogy ne legyen negyedik hullám.

Fotó: Kovács Péter

Nagy ünnepek Tiszacsegén

Az, hogy a halászléünnep a megye egyik kiemelt gasztronómiai fesztiválja, az összefogásnak köszönhető. A város, a vállalkozók és a támogatók közös munkája kell ahhoz, hogy a rendezvény napján több mint tízezer ember gond nélkül megforduljon a településen.

Szeli Zoltán polgármester köszöntőjében emlékeztetett, a településen nemcsak a halászlé fesztivál van, hanem ősszel harcsapaprikás-főzőversenyre, augusztus 7-én pedig az önkormányzat szervezésében a Csegenapokra is várják a vendégeket. Mindhárom rendezvénnyel a halfogyasztást kívánják népszerűsíteni. Az ismert műsorvezető, Fásy Ádám évről évre jelen van a csárda rendezvényein, ez most sem volt másként. A közönségnek előrevetítette, a szeptemberi főzőversenyen nemcsak rengeteg csapat lesz, hanem neves fellépők is.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában