újabb fejlesztések jönnek

2021.07.21. 19:30

Új sétánnyal gazdagodott a Nagyerdő

Bemutatták a Varázserdő-projekt keretében kialakított sétányt.

Fotó: Kiss Annamarie

Idén márciusban sajtótájékoztatón számolt be Papp László polgármester és Kósa Lajos országgyűlési képviselő a Varázserdő-projekt utolsó ütemének indításáról, amely az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő előtti sétány megújítását célozta. Akkor elhangzott egy ígéret, miszerint négy hónap múlva elkészülhet a beruházás. Szinte napra pontosan, a tervezett határidőn újabb sajtóeseményen számoltak be a 763 millió forintból elkészült beruházásról.

Fotó: Kiss Annamarie

Papp László polgármester a szerdai tájékoztatón felidézte a megtett utat. – Ha az elmúlt évekre visszatekintünk, akkor itt nem egy gyönyörű sétányt láthattunk, az új nagyerdei stranddal, hanem egy kabinsort, ami bár sok-sok évtized kellemes emlékét őrizgette, de kétségtelenül eljárt felette az idő. Ezzel együtt változtak a turisztikai igények és a város polgárainak elvárásai is, ennek megfelelően születtek meg azok a tervek, amelyeket most megvalósult formában láthatunk – jegyezte meg a polgármester. Elmondta, hogy a fejlesztés a Kisfaludy-program támogatásának köszönhetően valósult meg, majd sorra vette az új sétány élményelemeit, mint például a felszínbe épített világítótesteket, valamint a párásító berendezéseket. Utalt arra is, hogy egy későbbi fázisban egy különleges játszótér is csatlakozik majd a sétányhoz. Az új tér a Víztoronytól egészen a Békás-tóig vezet, ezáltal egy összefüggő sétányrendszer alakult ki a Nagyerdőn. A mostani fejlesztéssel 2900 négyzetméteren újult meg a burkolat, kandeláberek kerültek ki, valamint 5200 növényt telepítettek. A fejlesztés során öt új átjáró is épült a villamos vágányokon keresztül.

Folytatódik a fejlesztés

A Nagyerdő átalakítását 2013-ban kezdte a város, 2014-ben készült el a Nagyerdei Stadion, még ebben az évben adták át a parkerdő megújított természeti részét, valamint a szabadtéri színpadot is, ezt a folyamatot vitték tovább a későbbi fejlesztésekben. 2013 és 2021 között 25 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kapott Debrecen a Nagyerdő szebbé tételére.

– Nem ért még véget a fejlesztés a Nagyerdőn, tervezés alatt van egy új szálloda, mely a fedett élményfürdő és az új strand között épülne meg, de megvan annak a tervpályázatnak a nyertese is, amelynek köszönhetően a következő évben hozzákezdhetünk a fedett élményfürdő teljes körű felújításához. Emellett hamarosan tervpályázati eljárás lesz folyamatban az állatkert felújításával kapcsolatban is – sorolta Papp László. – A debreceni Nagyerdő a városi és a turisztikai igényeket is maximálisan kiszolgáló családcentrikus pihenőövezete lesz a jövőben is Debrecennek, megújult formában, megújult kényelmi lehetőségekkel – összegezte.

Fotó: Kiss Annamarie

A legjobb úton

Kósa Lajos országgyűlési képviselő járvány során leginkább sújtott turizmus-vendéglátás szektor veszteségeit ismertette, miszerint amíg 2019-ben a GDP 13 százalékát állította elő ez a szektor, addig a Covid19 harmadik hullámának a végére ez közel a felére, 6 százalékra zsugorodott. Ezért kiemelten fontosnak nevezte a kormány azon idegenforgalmi fejlesztési programjait, amelynek köszönhetően a debreceni beruházás is elkészülhetett.

Fotó: Kiss Annamarie

– Debrecen újra megmutatja ezekkel a fejlesztésekkel, hogy a kormánnyal összefogva a város a lehető legjobb úton fejlődik – jegyezte meg a képviselő. Kósa Lajos emellett említést tett arról a szavazásról, amely során a sétány névadására buzdították a helyieket és amelyen a Víztorony sétány elnevezés lett a befutó. Hozzátette, hogy névjavaslatként felmerült Boros László, Laci bácsi, a modern debreceni és környéki gasztronómia megújítónak a neve is, ezért szoborállítást kezdeményez az emlékére, az önkormányzattal és az egykori tanítványokkal közösen.

Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában