színes varázslat

2021.07.15. 15:57

Lepkebarát kertet bárki létrehozhat, nem kell hozzá más, csak néhány színes, illatos virág

A kialakítás nem kerül sok pénzbe, ellenben módfelett hasznos.

A gyakran megjelenő kacsafarkú szender az év rovara címet is elnyerte idén | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A legkisebb kert is lehet lepkebarát, ha olyan növényeket ültetünk bele, amelyek virágaikkal oda tudják csalogatni a gyönyörű pillangókat. – Jó példa erre, hogy a lakótelepi épületek előtt mostanában egyre elterjedtebbek az apró, pár négyzetméteres előkertek. Ezeket a Vénkertben, Újkertben, a Dobozi lakótelepen vagy a Tócóskertben is megfigyelhetjük, a lakók mesterien kihasználnak minden falatnyi helyet, hogy igényes, színes kerteket hozzanak létre – részletezte Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. Hozzátette, akinek nagy portája van vagy kerttulajdonos, számukra a lehetőségek tárháza végtelen.

Egyértelmű, hogy egy ilyen kert több munkával jár, mintha csak pár tujánk lenne egybefüggő gyeptakaróval, viszont cserébe sokkal változatosabb élővilágot teremthetünk. Nemcsak lepkéknek, de más rovaroknak – méheknek, darazsaknak – is kedveskedhetünk a virágoskerttel. – Célszerű olyan virágokat választani, amelyeket ismerünk, de bátran engedhetünk a csábításnak is. A kertünk adottságaival azonban mindenképp legyünk tisztában, mielőtt megvásároljuk a virágokat – tanácsolta Váradi Zoltán. Mint említette, ha például napos a kertünk, akkor az árnyliliomok és hasonló félárnyékkedvelők nem fogják jól érezni magukat. Ha viszont épp túl árnyékos, akkor nem célszerű olyan növényekkel beültetni, amelyeknek sok napsütésre van szükségük a virágzáshoz.

Váradi Zoltán arra is felhívja a figyelmet, a debreceni virágpiacon rengeteg palántát és akár kifejlett növényeket is be lehet szerezni, a választék a fajokat és fajtákat tekintve – és szó szerint is – rendkívül színes. – Sőt, sok kertbarátkör van a városban, és a tagok akár növényi csereberét is kezdeményezhetnek egymás közt – tette hozzá.

A gyakran megjelenő kacsafarkú szender az év rovara címet is elnyerte idén | Illusztráció: Shutterstock

Bedugja a nyelvét a mézfejtőbe

– A virágok nem azért nyílnak, hogy az embereknek tetszelegjenek, színeikkel és illatukkal csalogatják magukhoz a rovarokat, hogy azok aztán beporozzák őket, és meginduljon a termés- és magképzés, így gondoskodnak arról, hogy „megszülessen” a következő generáció – taglalta a szakember. Arra is kitért: a virágok környékén a nyári napsütéses órákban sok lepkével találkozhatunk. Gyakoribb fajaink: a nappali pávaszem, a pillangóink közül a kardoslepke vagy a fecskefarkú lepke, de gyakran láthatjuk a bogáncslepkét is, amely egyébként vándorol, Afrikából érkezik hozzánk – sorolta Váradi Zoltán. Érdekességként megemlítette, idén az év rovara is egy lepke: a kacsafarkú szender, amely – rokonfajaival ellentétben – nappal repül. – Kicsit hasonlít az Amerikában élő kolibrihez, mert táplálkozás közben nem száll le. A virág előtt lebeg, és hosszú pödörnyelvét bedugja a virág mézfejtőjébe. A kacsafarkú szender a tölcséres virágokat szereti, például a petúniát, a lángvirágot vagy a leandert – sorolta a szakember.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában