Megirigyled!

2021.07.15. 12:12

Dinnyefagyi, légkondi és dagonya hűsíti az állatkert lakóit – fotókkal

Tombol a hőség a debreceni állatkertben is, de gondoskodnak az ott lakók enyhüléséről.

Fotó: Kiss Annamarie

A nagy meleg sem akadályozta meg a Hajdú-bihari Napló munkatársait abban, hogy megnézzék, hogyan viselik az állatok ezt a forróságot a debreceni állatkertben. A hőség már napok óta tart, ez nemcsak az embereket, hanem az állatkert lakóit is megviseli.

Kedd délutáni ottjártunkkor a parkban már érezhető volt a néhány fokkal kellemesebb hőmérséklet, ez a mikroklíma a terület jó fekvése és a sok fa mellett az itt található kisebb tavaknak egyaránt köszönhető. A gondozók lelkiismeretes és fáradhatatlan munkával mindent megtesznek azért, hogy elviselhető legyen a nyári hőség az állatoknak. Bajkán-Labovszki Milla állatgondozótól megtudtuk, hogyan védik őket a hőségtől. Fagyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel kedveskednek nekik, a ragadozók pedig hűtött húst kapnak. A nagy meleg miatt az állatoknak is kisebb az étvágyuk. A hőség hat az aktivitásukra is, kevesebbet mozognak, mint máskor. A legtöbb helyen önitató biztosítja az élőlényeknek az egész napos friss vizet. Az egyik legnehezebb helyzetben a kis pandák vannak, légkondicionált helyiségben próbálják meg átvészelni ezt az időszakot. A szibériai tigriseket is megviseli ez a nagy meleg, őket a külső kifutóban egy hideg vizes tó segíti a forróság enyhítésében. Az állatkert lakóinak mintegy hetven százaléka trópusi területről származik, ők hozzá vannak szokva ehhez az időjáráshoz, viszont nekik is próbálnak kedvezni. A malacok és a bivalyok dagonyákkal hűthetik magukat a kánikulában. Az emukat és a struccokat naponta többször is locsolják.

– Sokan azt hiszik, hogy a pápaszemes pingvinek nem bírják elviselni ezt a nagy meleget, pedig Dél-Afrikából származnak, ezért kifejezetten kedvelik ezt az időjárást – mondta a gondozó. A vízilovakhoz érve megtudtuk, hogy a medencéjükben gyakrabban cserélik a vizet, a fák árnyékában is tudnak hűsölni. A majmok és a papagájok szívesen csemegéznek hűtött zöldségeket és gyümölcsöket. Nagy kedvencük a „dinnyefagyi”, melyet tölcsérből fogyasztanak el. A gondozó azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az általunk vásárolt és fogyasztott fagylatot vagy jégkrémet ne dobjuk be nekik, mert az nem egészséges számukra, és szigorúan tilos is.

Aki kedvet érez arra, hogy ellátogasson az állatkertbe, már védettségi igazolvány nélkül is megteheti. Az ide érkezőket párakapuval, hűtött üdítőkkel, illetve árnyékos padokkal várják.

Polgári Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában