Hagyományos tanrend

2021.07.17. 17:39

Az előzőeknél könnyebb tanév előtt áll a közoktatás

Várhatóan egyéni megbetegedések lesznek az iskolákban, nem kell digitális oktatással számolnunk.

20210104 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Szent József Általános Iskolába visszatértek a téliszünet után az iskolások.

Fotó: Napló-archív

A pedagógusok átoltottsága kilencven százalék feletti, ezért ősztől már nem kell tartani a tantestületek megfertőződésétől – közölte a Napló kérdésére a napokban Maruzsa Zoltán államtitkár.

A járvány negyedik hullámát nem kerülhetjük el, de remélhetően jóval kevesebb korlátozást kell majd végrehajtani, mint eddig.

De fontos tényező az is, hogy vakáció idején hogyan alakul a fiatalok oltakozási kedve. A digitális oktatás sikerét az érettségik eredményeinek összátlaga és az évismétlők számának stagnálása is alátámasztja.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nemrég a tankönyvgyártással kapcsolatban látogatott Debrecenbe, ekkor a Napló arról kérdezte, milyen iskolaévet zárt, és milyenre számít a hazai közoktatás. – Még nehezebb tanévet zártunk, mint az előző évben, hiszen a járvány miatt csak egyszer, 2020. március 16-án kellett a köznevelési rendszert az új munkarendre átállítani. Az elmúlt tanévben viszont jelenléti oktatásban kezdtünk, sok egyedi intézkedéssel, illetve a középiskolásoknál novemberben, teljes rendszerszinten pedig márciusban volt szükség a digitális átállásra – emlékeztetett. Szavai szerint az intézményvezetőket és a pedagógusokat egyaránt a flexibilis alkalmazkodás kényszere terhelte meg leginkább.

Fotó: Napló-archív

Szerencsésnek mondható, hogy a különlegesen kritikus alsó tagozatban csak hat hét digitális munkarendre volt szükség, míg a középiskolában az egész félévre.

„Megnyugtató, hogy az érettségi eredmények a végzősöknél egyáltalán nem tükröznek hiányosságokat.”

Lesz járvány, de másképp

A 2021-es érettségi vizsgák összátlaga 0,04 századdal magasabb lett, mint az előző öt év átlagában. Ez azt jelenti, hogy a középiskolásoknál nincs nyoma annak, hogy ne sikerült volna elsajátítaniuk megfelelő szinten a tananyagot – tudatta Maruzsa Zoltán. Megjegyezte: az érettségi objektív külső értékelési rendszer, mely hiteles képet nyújt a diákok tudásáról.

Megvizsgálták az évismétlő diákok arányát is. A 2019-es „békeévben” a tankerületi iskolákban 2,8 százalék volt az évismétlők aránya, ez 2020-ban másfél százalékra csökkent, ami részben a rendkívül váratlan átállás miatt történt. Idén 2,6 százalék volt az évismétlők aránya. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok úgy ítélték meg: sikerült a tanévben átadni az ismereteket, kompetenciákat, hogy a diákok a következő évfolyamon tanuljanak tovább. –

„Ez a két objektív adat is azt igazolja, hogy a nehézségek ellenére is eredményes tanévet tudtunk zárni”

– összegzett.

Az ősszel várható negyedik hullámmal kapcsolatban az államtitkár kiemelte: ősszel a hagyományos tanrend szerint kezdenek az iskolákban.

„Tudjuk, hogy a járvány még nem ért véget, és biztos, hogy lesznek még megbetegedések, de abban bízunk, hogy az átoltottság mértéke az idősek mellett a fiatalabb korosztályt is meg tudja védeni”

– hangsúlyozta. Mivel a pedagógusok és az iskolai dolgozók átoltottsága 90 százalék felett van, ez vélhetően azt fogja eredményezni, hogy teljes iskolazárásokat a tantestületi megbetegedések miatt nem kell majd elrendelni, mindössze egyedi megbetegedéseket kell majd kezelni. A következő tanév zökkenőmentessége azon is múlik, hogy a szeptemberi tanévkezdésig miként alakul majd az átoltottság. A 16–18 éves fiatalok fele be van oltva, a 12–15 éves diákok regisztrációja pedig már elindult – emelte ki. A kisiskolásoknak még nincs oltás, de Maruzsa Zoltán szerint körükben egyébként is alacsony volt a fertőzés előfordulása.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában